Ueli Steck död vid Mount Everest

En av de sista bilderna på Ueli Steck, tagen vid Mount Everest och publicerad på hans hemsida den 24 april.
Ueli Steck, en av världens mest kända alpinister, omkom tidigt på söndagen i närheten av Mount Everest.
Den 40-årige schweizaren hittades död av ett räddningsteam nedanför Mount Nuptse, som ligger två kilometer från Mount Everest. Kroppen fördes med helikopter till staden Lukla.
Ueli Steck befann sig i Nepal för att försöka klättra Mount Everest via Hornbein Couloir, en led som inte har repeterats i original sedan förstabestigningen 1963. Därefter var tanken att gå ned från toppen av Everest till South Col och avsluta med att bestiga Lhotse. Alltså två bestigningar i följd – utan syrgas.
Han hade tillbringat de senaste dagarna vid Camp 2 på 6.400 meters höjd för att acklimatisera sig, men klättrade ensam sedan hans följeslagare Tenjing Sherpa drabbats av köldskador.
Enligt uppgifter från andra klättrare begav sig Ueli Steck vid klockan 04.30 på söndagsmorgonen ensam uppför Mount Nuptse, skriver The Himalayan Times.
Han kan ha beslutat sig för att vänta med Everest/Lhotse och klättra Nuptse i avvaktan på att Tenjing Sherpa skulle tillfriskna, men det är bara spekulationer. Av oklar anledning föll han mot sin död.
Steck hade en lång meritlista som bland annat innehöll hastighetsrekordet uppför Eigers nordvägg på 2 timmar och 47 minuter. Han belönades 2009 och 2014 med det åtråvärda priset Piolets d´Or, den senaste gången efter en solobestigning av en ny led på Annapurnas sydvägg i Nepal.