Moro och Lunger gör travers på Kangchenjunga

De italienska alpinisterna Simone Moro och Tamara Lunger planerar att bestiga Kangchenjungas fyra 8.000-meterstoppar i rad. Den 5,5 kilometer långa traversen har aldrig gjorts tidigare.
Expeditionen har döpts till Kangchenjunga Skyline och är en extrem utmaning. Moro/Lunger kommer större delen av tiden befinna sig över 8.300 meter och tänker klättra utan syrgas.

Simone Moro och Tamara Lunger.
De kommer inte heller att ha några sherpas när de lämnar baslägret, endast en kameraman följer med, och bär därför all utrustning och mat själva.
Italienarna börjar med att öppna en ny led upp till Yalung Kang, den näst högsta toppen med sina 8.505 meter. Sedan avverkar de Kangchenjungas huvudtopp samt Kangchenjunga Central och South.
Simone Moro, 49, är en av världens mest kända alpinister och den ende som bestigit fyra 8.000-meterstoppar vintertid. Tamara Lunger, 30, är en skicklig skidalpinist som under de senaste åren blivit en rutinerad klättrare. 2010 blev hon den yngsta kvinnan att bestiga Lhotse (8.516 m) och 2014 besteg hon K2 (8.611 m) utan syrgas.
Kangchenjungas huvudtopp (8.586 m) är det tredje högsta berget i världen. Bergsmassivet ligger på gränsen mellan Nepal och Indien.
https://youtu.be/jqAnwgw7Ei8