35-årig kvinna omkom i Sylarna

Storsylen. Foto: Glivi/Wikipedia
En medlem av Östersunds Klätterklubb omkom vid en skidolycka under den årliga Sylträffen i Jämtland den gångna helgen.
Den 35-åriga kvinnan föll och kanade nedför berget utan att kunna stanna.
Olyckan inträffade vid 15-tiden i fredags. Kvinnan åkte med ett större sällskap. Tidigare under dagen hade de åkt från Lillsylen och gjort Martins åk på Slottet. Vädret pendlade fram och tillbaka, från strålande sol till mulet och dålig sikt.
Kvinnan var en erfaren skidåkare som även sysslade med klättring, forspaddling och multisport. Hennes vänner berättar att hon var glad och energisk och den person som kom först upp och åkte först ned hela dagen.
De bestämde sig för att gå upp i Tempelrännan och åka ned på andra sidan. När sällskapet befann sig nedanför rännan blev vädret sämre och det blåste kraftigt. De satte på sig stegjärn och klättrade upp till passet, där de bytte till skidor. Sikten var dålig.
35-åringen åkte ned och de andra såg henne göra ett par svängar. Sedan föll hon, kanade på snön och försvann i dimman.
Lutningen var 30-35 grader och det var väldigt isigt. Sällskapet tog sig ned genom att åka runt branten och fann sin kamrat ett par hundra meter nedanför kammen. Hon var medvetslös, men andades.
En ambulanshelikopter förde kvinnan till Östersunds sjukhus, där hon senare förklarades avliden.
– Vi är chockade och fruktansvärt ledsna. Vi har mist en klubbmedlem, men också en fin och underbar vän. Hon var alltid positiv och hade en väldigt stark personlighet. Man kände sig lugn i hennes sällskap, hon var så säker och trygg i sig själv, säger Nanna Söderin, ordförande i Östersunds Klätterklubb.
Sylträffen har funnits sedan 1970-talet och brukar återkomma varje år. Det finns ingen formell arrangör och inga guider eller ledare. Östersunds KK brukar bjuda in till träffen på Facebook och arrangerar några föreläsningar på fjällstationen, där de flesta deltagare bor. All klättring och skidåkning sker på egen hand.
Ännu en allvarlig olycka inträffade på lördagen. Ett annat sällskap, som egentligen hade tänkt klättra en led, valde i stället att gå upp på Syltraversen, som de alla hade gjort tidigare. Detta beroende på väderleksrapport och snöförhållanden samt olyckan dagen innan.
Men vädret slog om och sikten blev närmast obefintlig. De tog sig fram med hjälp av kompass och GPS. Plötsligt kollapsade en snödriva på kammens kant och en 44-årig man föll ned i dalen. Fallet var mycket långt. Mannen slog i två hyllor, landade på brant snö och kanade sedan ytterligare ett hundratal meter, men kunde ändå ställa sig upp och gå efteråt.
Han fördes med helikopter till sjukhuset i Östersund och ådrog sig en fraktur på bröstbenet, kotkompressioner samt en mindre fraktur i handen.