Klättrare skadad i autobelay-olycka

Foto: http://www.mytrublueautobelay.com/
En klättrare fördes till sjukhus på söndagen efter ett långt markfall på Klätterlabbet i Göteborg. Klättraren glömde knyta in sig i en autobelay och gav sig helt osäkrad upp på väggen.
Olyckan inträffade på eftermiddagen. Personalen på Klätterlabbet larmade ambulans, som transporterade klättraren till Sahlgrenska sjukhuset. Den skadade var vid medvetande när ambulansen kom.
Väggarna på Klätterlabbet är 14 meter höga. Klättraren ska ha fallit från den övre delen på en vägg försedd med autobelay, ett automatiskt självsäkringssystem. Allt tyder på att personen glömde att fästa linan i selen och således klättrade solo utan att vara säkrad överhuvudtaget.
– Det är jättetråkigt att sådana här olyckor sker.  Vi uppmanar alla kunder att kolla sig själva och kamraten både en och två gånger. Generellt måste klättrare bli bättre på att tänka på sin egen säkerhet. Även om man besöker en kommersiell anläggning och klättrar så har man också ett eget ansvar, säger Ricardo Morales på Klätterlabbet.
Bergsport.se skrev 2014 om riskerna med autobelay. Ett par klättrare hade då omkommit i USA sedan de glömt att klippa in sig.
Känner du till en olycka eller ett misstag som skett på en autobelay? Gör en incidentrapport och hjälp SKF:s säkerhetskommitté att få en bättre kunskapsbas.
pdf Säkerhetsrekommendationer för automatiska självsäkringssystem.