Bohusläns KK bygger boulderhall

Det arbetas för fullt med stommen. Bilden är tagen för en vecka sedan. Foto: Jonatan Rask
Det har tagit hundratals timmar av förberedelser. Men nu börjar Bohusläns Klätterklubbs nya boulderhall i Brodalen ta form.

– Jätteroligt, nu är det äntligen verklighet! När till och med barnen i förskolan pratar om den nya klätterväggen känns det gött, säger Josephine Sköldstam i Bohusläns KK.
Markarbetet är klart och grundplattan i betong gjuten. Nu pågår arbetet med stålstommen. Förhoppningen är att boulderhallen, som kommer att ha nästan 200 kvadratmeter klätteryta, står klar i oktober.
– Idén har funnits länge bland många av oss klubbmedlemmar som bor permanent i Bohuslän. Ju fler som flyttar hit desto mer känner man att man vill ha en mötesplats och någonstans att träna vintertid. Den närmaste hallen ligger i Uddevalla, säger Josephine.
Bohuslän är vida känt för sin fina klättring, men de flesta besökarna bor inte där. Boulderhallen blir ett sätt att ytterligare förankra klättringen i området.
– Vi kommer att ha ledarledd träning för barn och ungdomar, prova på-klättring och kunna samarbeta med skolor i området. Hallen blir så pass stor att vi kan ha tävlingar och arrangera event tillsammans med lokala aktörer, säger Josephine.
Boulderhallen ligger vid Villa Bro, ett pensionat som samarbetar med lokala upplevelseföretag. Bohusläns KK arrenderar marken och betalar en årlig avgift.
Planeringen och förarbetet tog två år. Klubben utsedde en projektgrupp och Josephine Sköldstam blev den som fick hålla i trådarna. Beslutet om hallens utformning och dess läge vid Villa Bro togs våren 2016 och då började jakten på finansiering.
Budgeten för projektet är nästan 4,4 miljoner kr, en summa som låter astronomisk för de flesta klubbar i landet, men Bohusläns KK lyckades skrapa ihop pengar från alla tänkbara håll.
De fick 2.712.000 kr från allmänna arvsfonden, 600.000 kr i EU-bidrag från  jordbruksverkets landsbygdsprogram (via Leader Bohuskust och Gränsbygd) och 500.000 kr i anläggningsstöd från Västra Götalands Idrottsförbund. Sedan fick de även pengar från Thordénstiftelsen och SKF via Idrottslyftet.
– Klubben har också kunnat gå in med nästan 450.000 kronor. Vi har sparat lite varje år. Ungdomsverksamheten i Rimnershallen i Uddevalla drar in en del pengar och vi får in lite pengar på övernattningar i klubbstugan i Bärfendalen, säger Josephine.
Bohusläns KK har även fått stor hjälp av den lokale byggkonsulten Lars Nielsen.