Svensk klättrare omkom i Patagonien

Pascal Nähring och Dany Ambühl på toppen av Fitz Roy, några veckor före dödsolyckan. Foto: Dany Ambühl
Svensken Pascal Nähring, 28, och schweizaren Dario Möckli, 33, har hittats döda vid Aguja Poincenot (3.002 m) i Patagonien.
Pascal Nähring föddes i Tyskland, men flyttade som barn till Tvärred utanför Ulricehamn. För några år sedan flyttade han till Schweiz. Klättringen blev ett nyväckt, passionerat intresse och han besteg bland annat Ama Dablam i Nepal.
I slutet av 2016 slutade Pascal jobbet som marknadsförare och sade upp lägenheten i Schweiz. Under ett år skulle han resa runt och klättra. Först besökte han USA och klättrade i flera områden, sedan gick färden vidare till Sydamerika. I flera år hade han drömt om att bestiga Cerro Fitz Roy (3.405 m) i Patagonien.
Pascal klättrar kruxrepan på Franco-Argentina link-up på Fitz Roys sydöstra vägg. Foto: Dany Ambühl
I slutet av februari stod Pascal och vännen Dany Ambühl på toppen av Fitz Roy.  Efteråt lämnade han ett lyckligt röstmeddelande till familjen i Sverige, skriver Ulricehamns Tidning.
En annan vän från Schweiz, Dario Möckli, anslöt och med sin nye repkamrat gav Pascal sig på granntoppen Aguja Poincenot. De gjorde ett toppförsök för två veckor sedan, men tvingades vända sedan vädret slagit om. Söndagen den 12 mars gjorde de ett nytt försök.
– De gick till foten av berget och slog upp tältet. Vid midnatt påbörjade de klättringen och tog sig upp till sista tredjedelen av berget. Då inträffar något som gör att de faller 900-1.200 meter rakt ner, berättar storebrodern Denis Nähring för Ulricehamns Tidning.
I fredags skulle Dario Möckli ha landat i Zürich, men när han inte fanns med på flygplanet slog hans anhöriga larm och anlitade ett räddningsteam, skriver tidningen Blick. I söndags hittades två döda kroppar långt nere på berget och genom bilder kunde de identifieras som Pascal och Dario.
– Det är svårt att ta in att jag aldrig mer kommer att få träffa Pascal. En fin känsla i sorgen är att Pascal var hög på livet när han besteg Fitz Roy och att han dog när han levde sin dröm, säger Denis Nähring.
Den svenska ambassaden i Argentina arbetar med händelsen. Utrikesdepartementet kan ännu inte officiellt bekräfta Pascal Nährings död.
Pascal Nähring. Foto: Dominic Steinmann