Klättring blir en kombinationstävling i OS

IFCS:s årsmöte hölls på Delta Hotels i Québec. Foto: Reino Horak
När klättring dyker upp på OS-programmet i Tokyo 2020 måste deltagarna ställa upp i alla tre discipliner: speed, boulder och lead. Den sammanlagda poängen räknas.
Riktlinjerna kring det olympiska tävlingsformatet beslutades i lördags när den internationella sportklätterfederationen IFSC hade årsmöte i Québec i Kanada. De nordiska länderna representerades av förre svenska förbundskaptenen Reino Horak, som numera är förbundskapten och sportchef för det norska landslaget.
Japan har valt att ta in klättring som en tillfällig sport vid OS i Tokyo 2020. Men även under ungdoms-OS i Buenos Aires 2018 finns klättring med på programmet.
Efter IFSC:s årsmöte står det alltså klart att klättringen blir en kombinationstävling vid vilken resultaten i de tre disciplinerna räknas samman. I alla discipliner hålls först en kvalrunda och därefter en final för de sex bästa (förutom i speed då åtta klättrare går till final).
Skälet är att Internationella Olympiska Kommittén (IOK) hade beslutat att klättringen, i likhet med andra nya OS-sporter, endast skulle få dela ut en uppsättning medaljer till kvinnor respektive män. IFSC ställdes då inför valet att ha en kombinationstävling eller bara låta en enda disciplin vara med.
Totalt får 20 män och 20 kvinnor ställa upp i OS. Hur platserna ska fördelas bestäms av IOK och IFSC längre fram, men för att medlemsländerna ska kunna planera inför OS föreslår IFSC följande:

  • Platserna ska fördelas till de klättrare som har presterat bäst och inte kvoteras efter länder.
  • Som underlag räknas de kombinerade resultaten i speed, boulder och lead från VM och världscupen, samt kontinentala mästerskap, under perioden 2019 till våren 2020. Eventuellt kan särskilda kvaltävlingar till OS också bli aktuella.
  • Varje land får maximalt ställa upp med två män och två kvinnor.
  • Klättrarna måste ha en gällande tävlingslicens.

För Sveriges del är förslaget både bra och dåligt. Det positiva är att stora tävlingsländer inte kan skicka alla sina duktiga klättrare till OS, så konkurrensen minskar. Nackdelen är dock att Sverige, om man ser till hur svenska klättrare  har presterat, endast kan få med någon enstaka deltagare.
Läs mer om klättring och OS