Stjärnorna klättrar världens svåraste inomhusled

Magnus Midtbø kämpar med taksekvenserna. Foto: Björn Pohl
I lördags fick Klättercentret Telefonplan i Stockholm celebert besök. Några av världens starkaste klättrare försökte bemästra The Project, som kallats den svåraste inomhusleden som finns.
Jorg Verhoeven, Nalle Hukkataival, Kajsa Rosén, Stefano Ghisolfi och Magnus Midtbø stod på startlinjen inför en entusiastisk publik. De fick två försök var. Italienaren Ghisolfi kom högst och gjorde cirka två tredjedelar av leden. Se filmen från eventet nedan.
Leden börjar lätt och blir svårare och svårare. Boulderkruxen avlöser varandra. Den sammanlagda graden är okänd, men ledbyggarna Robert Rundin och Jocke Berglund tippar på omkring 10. Alltså en grad som inte ens finns i dag!
Den skruvades upp i början av februari och kommer att sitta kvar på obestämd tid. Alla är välkomna att klättra den, men tanken är att Klättercentret ska bjuda in fler klätterstjärnor som får testa. I april kommer Adam Ondra och Patxi Usobiaga. Alexander Megos är skadad för tillfället, men lär också pröva leden någon gång framöver.
I slutet av året belönas den som nått högst med 1.000 euro. Och om någon skulle lyckas toppa ut leden under 2017 är prissumman 5.000 euro.

Läs mer om Black Diamond Project