Fyra isklättrare döda i Italien

Foto: Corriere della Sera
Fyra klättrare omkom och en skadades vid en isklätterolycka i Gressoney-Saint-Jean i norra Italien på torsdagsförmiddagen.
Klättrarna befann sig på leden La Bonne Année när en stor del av det frusna vattenfallet plötsligt lossnade från bergväggen.
De fyra döda uppges vara män, medan den skadade är en kvinna. Hon fördes i ambulanshelikopter till sjukhuset Umberto Parini Aosta och ska enligt uppgift inte vara allvarligt skadad. Enligt nyhetsbyrån Ansa är alla inblandade från Italien.
Gressoney-Saint-Jean ligger i Aostadalen, som är känt för sin skidåkning och klättring. Det mest kända berget är Matterhorn. Enligt Adriano Favre, chef för fjällräddningen i Aostadalen, kan dödsolyckan ha berott på att temperaturen stigit, vilket gjort isen instabil.
Siffror från den regionala väderstationen Gressoney Bieltschocke vittnar om ett mycket hastigt väderomslag, enligt tidningen Corriere della Sera. Vid niotiden på morgonen var temperaturen -6,6 C och vid klockan 11, när olyckan inträffade, hade den stigit till +10,9 C.
Två klättrare som befann sig i närheten berättar för Corriere della Sera:
– Vi höll på och klättrade då vi hörde en kraftig smäll. Kort efteråt hörde vi helikoptern. Vi klättrade på Ciampa, ett vattenfall som låg i skugga vid den här tiden, medan La Bonne Année var exponerad för solen.