Timo Kero ny förbundskapten

Timo Kero. Foto: Privat/Bergsport.se
Timo Kero, 43, är ny förbundskapten för det svenska sportklätterlandslaget.
– Det ska verkligen bli kul, jag ser fram emot uppdraget. Vi har byggt upp ett framgångsrikt landslag och det blir en utmaning att fortsätta i rätt riktning, säger han.

Timo, som i flera år varit coach för senior- och juniorlandslagen, axlar ämbetet efter Reino Horak, som har slutat och blivit förbundskapten i Norge.
Svenska Klätterförbundets styrelse fattade beslutet förra veckan. Och nu har Timo fullt upp med att köra igång årets säsong.
– Först ska jag ta ut landslaget för 2017. Sedan vill jag prata med alla aktiva och dela med mig av årsplaneringen. Vi har två träningsläger inplanerade i år,  kanske ett tredje, men jag skulle vilja ha en mindre sammankomst ganska snart, säger han.
Timo bor i Göteborg där han jobbar heltid som tjänsteman på Volvo Lastvagnar. Ursprungligen kommer han från Västerås.

  • Vad är dina styrkor respektive svagheter som förbundskapten?

–  Jag brukar ha lätt att få med mig människor. Oftast försöker jag undvika att styra och bestämma, jag vill hellre låta människor upptäcka möjligheterna själva och hitta en egen vilja. Jag sätter de aktiva i centrum och brukar vara ganska bra på att samarbeta.  En svaghet är att jag ibland vill väldigt mycket, men dygnet har bara 24 timmar.

Vill samarbeta med distriktstränarna

Ett mål för Timo är att delegera och dela på ansvaret, inte göra allt själv. Han sätter stort hopp till samarbetet med SKFs distriktstränarorganisation, som han tror kan fungera som rekryteringsbas för landslaget.
–  Det känns som om det kan bli någonting. Vi har fyra distriktstränare nu, men ännu fler har anmält sig. Jag hoppas att de kan nå ut till aktiva klättrare på gymmen och att vi kan få tillväxten till landslagen via distriktstränarna.
I dag består seniorlandslaget av Hannes Puman och Kajsa Rosén, båda 19 år och med kapacitet att gå till final i internationella tävlingar. Det har duon bevisat under åren som juniorer, bland annat genom medaljer i JVM i lead.
–  Vad som tagit Hannes och Kajsa dit de är i dag är framför allt målmedvetenheten och viljan. De vet själva vad de behöver träna på för att fajtas om medaljer på seniorsidan. Båda är fysiskt väldigt vältränade, men Hannes är extremt duktig på att klara av hög press och Kajsa är väldigt duktig på att läsa leder, säger Timo.

Började klättra 1992

Själv började vår nytillträdde förbundskapten sin klätterbana tillsammans med sin hustru Mia i Västerås 1992. Först inomhus, sedan blev det tradklättring utomhus.
–  Första gången utomhus var på Bispbergs Klack. Vi hade beställt utrustning från Highsport och stod nedanför klippan och funderade på hur man skulle hantera alla grejer. Sedan klättrade vi.
–  Ganska fort började jag med sportklättring. Vi åkte mycket till Stockholm. Sedan började vi resa, bland annat till Frankrike, och så bouldrade vi mycket också. Det var väldigt blandat. Från slutet av 1990-talet till 2005 tävlingsklättrade jag också. Numera kör jag i bästa fall ett pass i veckan, men snart har vi en bouldervägg i garaget så då blir det väl lite mer!


Namn: Timo Kero
Ålder: 43
Bor: Gunnilse i Göteborg
Familj: Fru och tre barn: 7, 9 och 12 år. Hela familjen klättrar!
Aktuell: Ny förbundskapten för Sveriges senior- och juniorlandslag i sportklättring.
Yrke: Globalt ansvarig för geometriutveckling på Volvo Lastvagnar i Göteborg.
Utbildning: Mastersexamen i matematik och fil dr i produktutveckling (mechanical engineering)