Svenskar undkom stenras på Aiguille du Midi

Anna Backlund på leden Midi Sonne. I snön på marken syns spåren efter stenblocken som rasat ned. Foto: Krister Jonsson
Krister Jonsson och Anna Backlund hade tänkt sig en stillsam nyårsdagsklättring på Aiguille du Midi.
De fick en chock när en del av leden rasade under dem.
Stenras är en känd fara för de flesta klättrare, inte minst dem som rör sig i alpin miljö och klättrar multipitch. Men få har varit med om att tonvis av stenblock lossnar samtidigt.
Krister arbetar som bergsguide i Chamonix. På nyårsdagen tänkte han och sambon Anna inviga det nya året med en klättertur på Aguille du Midis sydvägg.
– Klippan har ett antal klassiska och fina granitturer, mestadels med fin sprickklättring, berättar han.
De valde leden Midi Sonne, graderad 6a, som har fem replängder. Tanken var att hinna till toppen och ta liften tillbaka ned före mörkrets inbrott.
– Jag ledde upp första repan som är lite av ett kroppsarbete på massa olika formationer. Jag säkrade upp Anna och drog iväg på nästa replängd. Hela tiden var det lite småras under oss, typ stenar och is som smälte loss. Anna gav uttryck för smärre obehag efter att jag klättrat 10-15 meter, vilket jag försökte ignorera och jagade istället vidare uppåt.
Foto: Krister Jonsson
Reflexmässigt vände båda plötsligt blicken ned mot glaciären.
– Vi såg en stor del av leden under oss liksom hänga i luften innan allt drog nedåt och landade 50 meter nedanför med ett ofattbart dån. Utan större tvekan tog jag mig ett tiotal meter upp och gjorde standplats i ett befintligt ankare där Anna snart gjorde mig sällskap.
Att fira ned och ta risken att träffas av nya ras var uteslutet. Snön på marken, där de hade varit för en stund sedan, var genomborrad av stenblocken.
– Det enda vi kunde hoppas på var att resten av klippan satt fast, säger Krister.
Men allt slutade väl. Efter ett tag hade de nått toppen och stod trygga i liftkön och väntade på att åka ned till Chamonix igen.