Helmcken Falls har världens svåraste isklättring

Will Gadd klättrar i Helmcken Falls. Foto: Christian Pondella/Red Bull Content Pool
Bakom ett vattenfall i västra Kanada har några klättrare skapat en helt ny dimension för isklättringen. Här finns de hårdaste och mest överhängande lederna i världen.
Helmcken Falls ligger i delstaten British Columbia och är landets fjärde högsta vattenfall med en fallhöjd på 141 meter. För några år sedan firade den kanadensiske isklättraren Will Gadd sig ned bredvid den forsande vattenpelaren för att titta närmare på det enorma överhänget bakom vattenfallet.
Det var startskottet till en häpnadsväckande utveckling av isklättringen.
I slutet av 2009 gjorde Will Gadd och engelsmannen Tim Emmett förstabestigningen av Spray On, världens första led med graden WI10. Det tog männen två dagar att bulta och klättra den 30 meter långa leden ground-up.
Den futuristiska graden WI10 orsakade stor förvåning världen över. Fram tills dess var nämligen de svåraste lederna WI7.
Helmcken Falls i vinterskrud. Foto: Kantokano/Wikipedia
Ryktet spred sig. Under de kommande åren åkte fler isklättrare till Helmcken Falls och fler linjer gjordes, såväl bultade som naturligt säkrade.
2012 gjorde Tim Emmett och slovenske Klemen Premrl en rejäl förlängning av Spray On. Den nya leden var åtta replängder och 230 meter lång. De kunde dock inte klättra originalets replängd eftersom den var begravd i snö det året, så i praktiken blev det en helt egen led. Duon klättrade hela linjen på en dag och gav den namnet Spray On… Top! (WI10, M9+).
Men innan året var slut skulle Emmett och Premrl göra ytterligare storverk, nyturen Wolverine, som blev världens första WI11.

Det speciella med Helmcken Falls är att klättringen är så extremt brant. Den är fysiskt krävande och bär större likheter med hård drytooling än traditionell isklättring. Precis som vid drytooling i det övre gradregistret klättrar man med isyxor och stegjärn och säkrar sig med bultar, men man klättrar på is.
Det var därför som Will Gadd och Tim Emmett kom fram till den revolutionerande graden WI10 på premiärturen Spray On. De sneglade på gradskalan för drytooling och jämförde med M10-graden.
I dag är Helmcken Falls ett Mecka för duktiga isklättrare från hela världen. I februari 2016 tog Emmett och Premrl utvecklingen ett steg längre genom att sätta upp Interstellar Spice som fick graden WI12.
Leden är 80 meter lång, har omkring 30 bultar och klättras i en enda replängd. Emmett var först att sända, följd av Premrl dagen därpå. De använde ett specialdesignat 200-metersrep och arbetade på leden tillsammans under en vecka, se den spännande filmen nedan.