Mest läst på Bergsport.se under 2016

2016 går mot sitt slut och Bergsport.se har tillryggalagt ännu ett år i klättringens tjänst. Vad tyckte ni mest om att läsa? Vi ger svaret.
Svenska Klätterförbundets sajt Bergsport.se lanserades i april 2014. Sedan dess har vi skrivit och publicerat hundratals nyheter och andra artiklar åt såväl klubbmedlemmar som klubblösa klättrare.
Här är de mest lästa nyheterna under 2016:

  1. Said Belhaj förste svensk att göra 9a+ (28 april)
  2. Utredning av olycka vid omkoppling i toppankare (16 juni)
  3. Allvarligt markfall på Finnsvedsbergen (25 april)
  4. Mycket känsligt accessläge kring Hallinden och Smålinden (21 mars)
  5. SM helg Göteborg (28 oktober)
  6. Kajsa Rosén skriver historia – gör 8c on-sight (30 mars)
  7. Här är de största klätterklubbarna i Sverige  (6 april)
  8. Hukkataival gör världens första 9A (24 oktober)
  9. Klättring med i OS 2020  (3 augusti)
  10. BD återkallar produkter – slinga tejpades ihop  (6 februari)

Statistiken tyder på att våra läsare är mest intresserade av prestationsklättring utomhus, access samt olyckor och säkerhetsfrågor. Krönikor och artiklar om det svenska landslagets tävlingsframgångar är också populära, men når inte upp på topplistan.
Under 2016 utmärkte sig två svenska sportklätterprestationer på klippa, båda i Oliana i Spanien. Kajsa Rosén slaktade några av klippans värstingar på ett par dagar. Hon flashade Humildes pa Casa (8b+), sände Fish Eye (8c) på tredje försöket och avslutade med att göra T-1 Full Equip (8c) on-sight.
En månad senare var det dags för Said Belhaj att besegra Papichulo, varpå han blev den förste svensken att göra en 9a+.
De historiska prestationerna avspeglade sig även på SKF:s Facebook. Kajsa Roséns 8c on-sight var det mest gillade inlägget, tätt följt av Said Belhajs 9a+ redpoint. Nyheten att klättring numera är  en OS-sport hamnade på tredje gilla-plats.
Krönikorna är mycket uppskattade på Facebook och tillhör de mest delade länkarna.  Många klickar också på gillaknappen när det går bra för landslagsklättrarna.
Hjälp oss att bli bättre, göra fler reportage och marknadsföra klättringen genom att gå med i en klubb och stötta SKF. Din medlemsavgift bidrar till vårt arbete. Och ge oss gärna tips om resor, klubbträffar, bedrifter, lokala projekt, spännande profiler och udda upplevelser inom förbundets alla discipliner. E-posta nyhetsredaktören eller chefredaktören.
Om du vill kontakta papperstidningen Bergsport så kontaktar du dess redaktörer.