Historien bakom Trainspotting (8B+)

Under hösten har flera boulders i 8A-registret avverkats runtom i landet. Mest iögonfallande är Alexander Megos förstabestigning av det långvariga projektet Trainspotting i Partille.

Megos satte problemet i slutet av oktober och gav det högsta möjliga betyg. ”One of the coolest things I´ve ever seen! Five star problem!” skriver han på Instagram.
Historien om Trainspotting, som med graden 8B+ är en av Sveriges svåraste boulders, går tillbaka flera decennier. Någon gång omkring 1990 hittade Henrik Sennelöv den vackra väggen och blev helt betagen.
– Det var kärlek vid första ögonkastet. En välvd, vattenpolerad vägg med perfekt klippkvalité. Partille station ligger i närheten och ljuden från tågen ekar mot väggen. Därför döpte jag projektet till Trainspotting, berättar han.

Alexander Megos på Trainspotting. Foto: Daniela Ebler
Alexander Megos på Trainspotting. Foto: Daniela Ebler
Under problemet låg en del krossat glas som delvis var gömt i marken.
– Då körde jag dit 50 kilo grus som jag släpade till väggen och lade ut på marken för att göra landningen bättre.
Sedan dess har han och många duktiga klättrare försökt göra första-bestigningen. För Henrik Sennelöv har Trainspotting, efter oräkneliga försök genom åren, blivit en del av hans liv.
– Jag och Joel Karlberg slet mycket på det på 1990-talet. Första gången jag lyckades klättra förbi det nedre kruxet och kom ytterligare tre decimeter på problemet var vi glada i flera månader! En känd, svensk klättrare tyckte i mitten av 1990-talet att jag skulle sätta en bult på den, så den blev lättare att jobba på, men det hade varit ett helgerån.
Han hoppas fortfarande på att sätta problemet, även om Alex Megos hann före med förstabestigningen.
– För mig har det länge inte varit ett mål i sig att sätta den. Nu för tiden känns det ofta som om tempot är så upptrissat, man konsumerar boulder efter boulder. Men vägen till att sända kan vara värd mer. Alla delmoment kan kännas minst lika stora, säger Henrik Sennelöv.
Vi går vidare till Källbergahygget utanför Uppsala. Mo´Stef (8B) har fått ännu en repetition, den här gången av Fredrik Serlachius, som satte den i september. Det är inte många som klarat problemet, bland dem vi känner till finns förstabestigaren Stefan Eklund, Dylan Smith och Danny Medina.
Hannes Puman har varit i Focksta och lyckats sända Watchtower assis (8B) och Billybob Thornton (8A+), se filmen nedan.

Hannes Platon, som gjorde förstabestigningen av Billybob Thornton förra året, har satt ett flertal boulders i 8A-spannet under hösten, bland annat Ubik (8A+) i Fontan, Wild Style (8A+) i Nacka Kvarn och Tahini (8A+) i Rörbo. Det sistnämnda problemet sände han tillsammans med Andreas Almqvist Gref, som i oktober gjorde en svår nytur i Skuru utanför Stockholm.
Andreas döpte det nya problemet till Ultra Normal Plus och uppskattar graden till 8A+/8B.
– Det är ett väldigt speciellt problem med bara två moves och sedan en urtoppning. Kruxet för mig var ett fotflytt. Graden kan vara allt från 7C+ till 8B. Det kan vara svårt att gradera när man jobbat på något helt ensam och inte fått så mycket input från andra, berättar han.
På samma vägg gjorde Alexander Megos under hösten FA av ett gammalt projekt: Lord of the flies (8A+).
Förre tävlingsklättraren Anja Hodann har rivit av tre 7C: Swedish Stallion i Fjällnora, Lapsilainen i Nacka Kvarn och Surprise Crock Flag på Källbergahygget. Se filmer nedan.
Bergsport.se kan även berätta att Kajehallar norr om Halmstad har fått sitt svåraste problem. Det heter Sengångaren och förstebestigaren Adnan Dzogovic bedömer graden till 8A.