Filmen om världens första 9A

Foto: Blue Kangoo Films
Foto: Blue Kangoo Films
Snart släpps filmen om Nalle Hukkataivals kamp för att sätta Burden of Dreams, världens första 9A-boulder.
Ett finskt filmbolag har följt Nalles nästan fyraåriga arbete med att få ihop Burden of Dreams. Filmen ska enligt planerna släppas före årsskiftet.
Och ja, vi har förstabestigningen på film, säger Tommy Vänskä på Blue Kangoo Films till Bergsport.se.
Nalle Hukkataival rankas som en världens bästa bouldrare. När han först såg den ogjorda linjen i Lappnor i Finland trodde han problemet skulle landa på 8B+/8C. Det visade sig vara klart svårare.
Den 23 oktober, efter otaliga försök, lyckades han till slut göra förstabestigningen. Burden of Dreams är fyra meter hög, 45 grader överhängande och består bara av fem handflytt, vilket säger en del om hur svåra flytten är.
I intervjuer har Nalle beskrivit den psykologiska kampen och hur den allt mer började få en annan dimension och handla om något djupare än klättring.
– När man pratar om att vara nära gränsen för människans genetiska potential, särskilt vid en förstabestigning när ingen har bevisat att det ens är möjligt, då blir den mentala aspekten mycket tung och verklig, säger han till UK Climbing.
– Det som driver dig till bristningsgränsen och bortom den förändrar dig och din uppfattning om saker. Det är alltid så. Det är en mycket smärtsam process, men när du lyckas slå sönder de undermedvetna hindren så kommer de aldrig att återuppstå på samma sätt.