Ledbyggare från Baskien till Norrlandscupen

Foto: Åsa Hallberg
Foto: Åsa Hallberg
På lördag börjar Norrlandscupen igen.
Den första deltävlingen är November-draget i Umeå. ”Chief route setter” är den välmeriterade ledbyggaren Ion Gurutz Lazkoz Martinez.
Den årliga bouldertävlingen hålls som vanligt på IKSU i Umeå och arrangörerna räknar med att 120-140 klättrare ställer upp. Det går att föranmäla sig här, vilket rekommenderas. Annars kan man anmäla sig på plats från kl 09.30.
Alla är välkomna, oavsett hur duktig man är.
– I kvalet kommer vi att ha 40 problem, från nybörjar- till elitgrader. De fem bästa i varje klass går vidare till semifinal, varav de tre bästa går vidare till final, berättar Carlos Cabrera, koordinator för klättringen på IKSU och en av funktionärerna.
I år kommer Ion Gurutz Lazkoz Martinez från Baskien att vara huvudledbyggare. Han är certifierad IFSC-ledbyggare och brukar skruva grepp i nationella mästerskap i Spanien, men har även byggt vid stora, internationella tävlingar som Dima Rock Master och 24 Heures Du Mur i franska Oloron.
Ion Gurutz Lazkoz Martinez. Foto: Unai Martinez Malaxechevarria
Ion Gurutz Lazkoz Martinez. Foto: Unai Martinez Malaxechevarria
– Jag lärde känna Ion på en ledbyggarkurs i Madrid och vi lyckades få hit honom, säger Carlos Cabrera.
– Förra året var det Daniel Olausson som var huvudledbyggare och byggde jättebra problem, alla var nöjda, men tyvärr blev han sjuk i år. Det känns tråkigt att Daniel inte kan vara med, men väldigt spännande att Ion kommer.
Den arrangerande klubben är IKSU Klättring och man tävlar i herr- respektive damklassen. Mer info om priser och tider finns på Novemberdragets Facebooksida.
Här är alla deltävlingar i Norrlandscupen:

  • 19 nov 2016: Novemberdraget, Umeå
  • 17 dec 2016: Juljuggen, Östersund
  • 28 jan 2017: Sundsvall Plastic Madness, Sundsvall
  • 2 feb 2017: Guldgreppet,  Skellefteå