Hanna lär kvinnor i Nepal att klättra

Foto: Hanna Sjödin
Foto: Hanna Sjödin
Många kvinnor i Nepal lever under hårda förhållanden. Hanna Sjödin från Sverige bor i Nepal och lär ut klättring och andra äventyrssporter för att hjälpa kvinnorna att växa.
När jordbävningen i Nepal inträffade den 25 april förra året var Hanna och klättrade på en klippa utanför Katmandu.
Hanna Sjödin driver Ladies Mountain League.
Hanna Sjödin driver Ladies Mountain League.
– Jag hörde människor skrika och jag såg hus rasa under mig. Nere i dalen var det bara ett enda stort rökmoln, berättar hon för Sveriges Television.
Tusentals människor dog och miljoner människor fick sina hus förstörda. Redan före jordbävningen hade Hanna arbetat med att lära ut klättring, men nu bestämde hon sig för att utveckla idén.
I februari bildade hon föreningen Ladies Mountain League, med syftet att få kvinnor i Nepal att utmana sig själva och bygga upp sitt själv-förtroende. Kvinnor i Nepal är en utsatt grupp och det är vanligt att kvinnor gifts bort och margina-liseras från samhället.
– Det har varit jättekul att se hur de har utvecklats och fått mer självförtroende, säger hon till SVT.
Foto: Hanna Sjödin
Foto: Hanna Sjödin
29-åriga Hanna kommer från Rödön i Jämtland och har studerat statsvetenskap och krishantering i Stockholm. Hon kom till Nepal första gången för tre år sedan och har därefter haft det bergiga landet som hemvist.
Hon hoppas nu att fler klättrare som sysslar med sportklättring och alpin klättring har lust att besöka Nepal och hjälpa henne med några dagars välgörenhetsarbete. Man behöver inte vara certifierad instruktör.
Läs hela SVT-intervjun
Fler bilder på Instagram