Squamish – Kanadas bästa klättring

Petr Visha klättrar The Sword (7-) i Squamish. Foto: Fredrik Fasth Markussen
Petr Visha klättrar The Sword (7-) i Squamish. Foto: Fredrik Fasth Markussen
Om du är ute efter perfekta sprickor, bombfast granit och härligt exponerad klättring, är Squamish platsen som kommer att göra dig mållös.
I det senaste numret av Bergsport skriver Fredrik Fasth Markussen från Tromsö Klätterklubb om tradparadiset utanför Vancouver. Här är en nedkortad version av artikeln:
”Kanada, 17 maj 2015. Det regnar, igen. Egentligen gör det inget tänker jag, kroppen får en god vila utan att man får dåligt samvete. Det som är så fint med just Squamish är att det har så otroligt mycket att bjuda på, inte bara klättring, men kiting, vindsurfing, downhill-cykling, forspaddling, highlining och skidåkning genom hela maj.
Här finns en friluftsmiljö de flesta av oss bara kan drömma om. Nere på det lokala klättercaféet The Zephyr kan man dagar som denna sitta och dricka kaffe och småprata med andra klättrare som också skyr vädret. Bruwpub är också ett gott alternativ om man vill träffa klättrare, kiteare eller trevliga kanadensare i allmänhet som ser precis ut som man tänker sig dem, gärna en blöt lördagskväll.
Landskapet påminner om en blandning av Norges Västlandet med glaciärformade fjäll, dalar och vackra toppar i högfjället, och Lofotens off-vertikala särdrag med fantastisk stenkvalitet. Ibland känns det som om man är hemma i Norge och klättrar i Lofoten.
När det kommer till klättringen finns det ingenting att klaga på och mer än nog att ta av. Aidklättring med storväggskänsla, alpin toppbestigning, sport- och tradcrags, långa lätta leder på sva med stora spricksystem, långa hårda multipitch är det ett överflöd av, för att inte tala om boulderingen. Allt i absolut världsklass!”
Läs mer i # 169, som publicerades i mars. Om du inte är medlem i en SKF-ansluten klubb och får tidningen automatiskt kan du köpa den för 50 kr (porto tillkommer) genom att kontakta kansliet på  kansliet@klatterforbundet.se.