Said Belhaj förste svensk att göra 9a+

Said på ett av många press på Papichulo. Foto: Scott Noy
Said på ett av många press på Papichulo. Foto: Scott Noy
Flera års strid är över för Said Belhaj, 34. I måndags satte han Papichulo (9a+) i Oliana, Spanien.
– Det kändes härligt att äntligen klippa ankaret. Jag har sällan behövt kämpa så hårt, säger han.

På torsdagen landade Said på Landvetters flygplats efter att ha rest runt i Spanien i en månad.
Och blivit den förste svenske klättrare att besegra graden 9a+.
På sin hemsida berättar Said Belhaj om det mödosamma arbetet med att pussla ihop den 50 meter långa Papichulo på Olianas överhängande vägg Contrafort de Rumbau.
Första gången han kände på leden var 2010, två år efter att Chris Sharma hade gjort förstabestigningen. Det skulle bli fler besök och försök, men det slutade oftast med att Said valde att klättra andra leder on-sight, hellre än att lägga ned mycket tid på en enda led.
Tankarna på Papichulo ville dock inte försvinna.
– Det här året var jag fast besluten att göra leden och jag tränade återigen för att kunna ”sända”. Men, för att göra saker lite mer komplicerade, skadade jag en A2 pulley i mitt högra långfinger. Det gjorde inte direkt saken lättare, skriver han på hemsidan.

Skadan ledde till att Said tvingades ta en paus från Papichulo och klättra brantare leder, samtidigt som han tränade för att behålla maxstyrkan.
– Kanske min inställning till detta, och andra redpointprojekt, var den bästa i slutändan. Att försöka bara när det känns bra och man är taggad, och lämna det när känslan är borta. Jag tror inte jag någonsin har arbetat in en led så noga och jag har sällan behövt kämpa så hårt. Det är alltid en magisk känsla när man plötsligt klarar något man oförtrutet misslyckats med tidigare.

Said Belhaj. Foto: Pär Lindholm, www..activespain.se
Said Belhaj. Foto: Pär Lindholm, www.activespain.se