Hannes Puman #4 i Wallonia Open

Hannes Puman på ett av kvalproblemen. Foto: Reino Horak
Hannes Puman på ett av kvalproblemen. Foto: Reino Horak
Fyra svenskar ställde upp i bouldertävlingen Wallonia Open i Belgien i helgen. Bäst gick det för Hannes Puman, som tog sig till final och slutade på en fjärdeplats.
De övriga som tävlade för Sverige var Ymer Alber, Nea Herforth och Kristoffer Lindbäck.
– Även Stella Plantin skulle delta, men fick ändrade planer. Däremot visade Luleklättraren Kristoffer Lindbäck intresse och bokade biljett till Bryssel. Danskan Nea Herforth, som befann sig i Frankrike på skolutbyte, tog tåget till Belgien och ställde också upp, berättar den svenske förbundskaptenen Reino Horak.
På lördagen hölls kvalet i herr- respektive damklassen. Endast sex tävlande från varje klass gick vidare till final.
– För oss gick tävlingen riktigt bra, speciellt med tanke på att det är en seniortävling. Först ut var Ymer Alber, som startade bra med två rätt snabba urtoppningar. Sedan gick musten ur lite på de hårda och teknikkrävande problemen och han slutade på en 21:a plats.
– Den andra startgruppen hade färre yngre klättrare och startfältet var betydligt starkare. Det blev en stenhård kamp om finalplatserna. Kristoffer, som har utvecklats otroligt fint, sedan nyår, klättrade på sitt max och presterade fem urtoppningar. Det räckte till en finfin niondeplats. Hannes lyckades i sista minuten få till en topp på ett knepigt svaproblem och fick därmed till sex urtoppningar och en fjärdeplats.
– Nea Herforth fick till tre topp och en irriterande sjundeplats, alltså strax utanför finalfältet.
Hannes Puman var den ende i det svenska laget som gick vidare till söndagens final. Han slutade till sist på fjärde plats, ett bonuspoäng från bronsmedaljen.
– Finalproblemen var jättesvåra. När man tittade på dem hade man ingen aning om hur man skulle göra. Det var fyra finalproblem och man klättrade on-sight. Hannes klättrade jäkligt bra, men ett av problemen lyckades han tyvärr inte lösa alls, säger Reino Horak.

Herrar

4. Hannes Puman
9. Kristoffer Lindbäck
21. Ymer Alber

Damer

7. Nea Herforth