Många svåra boulders gjorda i vinter

Erik Grandelius skickar C´etait Demain (8A) i Fontainebleau.
Erik Grandelius skickar C´etait Demain (8A) i Fontainebleau.
Vilken start på boulderåret 2016! Bergsport.se kan rapportera om många svenska prestationer hittills i år, bland annat ett flertal 8A+ och 8B.
Erik Grandelius och Benjamin Linné Ryn kom nyligen hem efter drygt en månad utomlands. Först gick färden till Fontainebleau tillsammans med flera andra, sedan åkte Erik och Benjamin ensamma till kantonen Ticino i Schweiz.
– I Fontainebleau har både jag och Benjamin varit många gånger förut, så det roligaste med resan var nog att åka till Schweiz och Brione. Där finns bra problem och det är väldigt vackert, berättar Erik.
– Det är lite lättare när bara två personer reser. Det blir mer fokus på klättringen och det är skönt att inte behöva ta hänsyn till andras önskemål. Även om man bara klättrar en liten del av dagen så går många timmar åt till att leta upp problemen, borsta dem och hitta betan. Vi fick torka bort en hel del snö också.
Erik satte tolv problem mellan 8A och 8B under resan. Kronan på verket var Amber (8B) i Brione. Han flashade även Kirk Windstein (8A+) i Cresciano.
– Det är roligt att klättra med ”Tumle” eftersom vi klättrar på samma nivå, men har olika stilar och styrkor. Det blir en dynamisk relation och vi lär oss av varandra. Han är väldigt duktig tekniskt och på små grepp. Jag är längre och klättrar kanske lite mer fysiskt.

Ett av problemen som Erik Grandelius gjorde i Fontainebleau var den klassiska och sällan repeterade C’était Demain (8A), som sattes upp 1984 av Jacky Godoffe och var Fontans första 8A. Se filmen ovan.
Benjamin var inte långt efter Erik och gjorde elva problem i gradspannet 8A till 8A+ under resan. I Cresciano gick Kirk Windstein (8A+) ned på andra försöket och Frank´s Wild Years (8A+) på 15 minuter. I Brione lyckades han flasha Cellar Door (8A).

Benjamin Linné Ryn gör en "ny" FA av Digitale i Bas Cuvier. Den ursprungliga graden var 8A, i dag är problemet klart svårare.
Benjamin Linné Ryn gör en ”ny” FA av Digitale i Bas Cuvier. Den ursprungliga graden var 8A, i dag är problemet klart svårare.
”Tumle” gjorde även den första repetitionen av Digitale i Fontainebleau sedan ett grepp gick sönder för många år sedan, och bedömer att den nya graden är 8A+.
– Vi är rätt säkra på att ingen har klättrat den sedan greppet gick sönder. Det finns inget rapporterat på Bleau Info eller någon annanstans, säger Erik.
– Problemet är väldigt tekniskt och ligger på en vertikal vägg mitt i det mest populära området Bas Cuvier. Det är verkligen inte ofta man kan göra en första- bestigning där!
Danny Medina från Stockholm har gjort det brutala takproblemet Mo´Stef (8B) på Källbergahygget utanför Uppsala, som sattes upp av förarförfattaren Stefan ”Steklund” Eklund för några år sedan.
– Det var bara tur. För mig har problemet hela tiden varit det första flyttet. Jag har bara klarat det en gång och det var när jag gjorde den. Mo´Stef är rätt unik som boulder eftersom den är så brant, men det finns ändå grepp, säger Danny.
Carl Nilsask på Huggsexa ss (8A+/8B) i KJugekull. Foto: Erik Grandelius
Carl Nilsask på Huggsexa ss (8A+/8B) i Kjugekull. Foto: Erik Grandelius
Han har nött på Mo´Stef ett flertal gånger de senaste åren. Så vitt känt är det bara Dylan Smith som också har repeterat den.
– ”Steklund” var lite besviken för att det tog så lång tid för mig att göra den, säger Danny, som trivs på Källbergahygget.
– Det är alltid bra där, bara solen är framme. Området ligger fint och öppet och det är skönt att sitta där och chilla. Man har fyra riktigt bra boulderproblem alldeles för sig själv: Mo´Stef, Golden axe (7C+), Broken shield (7C) och Vågskålen assis (8A). Alla är ascoola och man behöver inte gå mer än några meter mellan problemen.
Den unge skåningen Carl Nilsask satte nyligen Sonic ss (8A+) och Huggsexa (7C+) i Kjugekull. För ett par dagar sedan återvände han och lyckades sända sittstarten till Huggsexa, som bedöms vara 8A+ eller 8B.
Bergsportredaktionen har inte fått så många rapporter om nyuppsatta boulders i det övre registret, men vi kan i alla fall berätta att Hannes Puman i februari besökte Graveyard-blocken utanför hemstaden Eskilstuna och gjorde first ascent av Optimal (8A+), se filmen från förstabestigningen nedan.

Sammy Dahlman har i år rivit av två 8A+ i Stockholm: Moonlander Assis i Nockeby och den trestjärniga Enigma på Noret (som dock många tycker är ett gradsnäpp lättare). Han har även sänt några 8A.
Jimmy Karlsson från Sundsvall gjorde i januari Zarzaparilla (8A+) i spanska Albarracín.
På repsidan har den svenska säsongen inte riktigt dragit igång, men för Eylem Tamburaci från Stockholm har året börjat bra. Hon befinner sig i Spanien och har satt sin första 8a, El Bufa i Chulilla.