Said Belhaj blev Årets äventyrare

Said Belhaj. Foto: Kristina Nordenmark
Said Belhaj. Foto: Kristina Nordenmark
Utmärkelsen Årets äventyrare 2015 gick till klättraren Said Belhaj och fjällfararen Lina Hallebratt. Priset delades ut på Vildmarksmässan i Älvsjö i helgen.
Said Belhaj får priset för att under förra året klättrat över 130 leder i spannet 8a till 9a. Bland annat redpointade han den 50 meter långa Joe-Cita (9a) i spanska Oliana och klassikern Just do it (8c+) på Smith Rock i USA.
Göteborgaren Said har klättrat i många år, men klätterenergin verkar aldrig sina. Hör honom berätta om klättringens betydelse och sin träning i den nya filmen nedan.

På damsidan vann Lina Hallebratt från Jämtland priset sedan hon genomfört en 5.318 kilometer lång resa i kajak, på skidor och till fots. Hon knöt ihop fjällfararnas vita och gröna band med havspaddlarnas blå band och blev den första att göra alla tre banden inom ett år.
Dessutom delades priset för Decenniets äventyrare 1940-1949 ut postumt till Rolf Blomberg. Rolf hade många titlar: forskningsresande, skattsökare, krigskorrespondent, författare, fotograf, människorätts- och miljökämpe.  Han genomförde expeditioner till Indonesien och Sydamerika, skrev 20-talet böcker och artiklar och gjorde ett 30-tal dokumentärfilmer för SVT.
Utmärkelsen Årets äventyrare startades 2005 av bergsportentusiasten och entreprenören Fredrik Erixon från Stockholm. Numera bedrivs det årliga evenemanget i bolagsform. Bakom bolaget står Fredrik Erixon, tidningen Outside och PR-byrån Mandel.