Här är listan över kända alpina troféer

Slovenerna Česen, Lindič och Prezelj tar sig upp för nordväggen på Hagshu i norra Indien. Prestationen gav dem Piolets d´Or förra året.
Slovenerna Česen, Lindič och Prezelj tar sig upp för nordväggen på Hagshu i norra Indien. Prestationen gav dem Piolets d´Or förra året.
För alpinister finns flera åtråvärda priser att vinna, varav franska Piolets d´Or brukar framhållas som den viktigaste. Här presenterar vi de mest kända priserna.
Mugs Stump Award och Piolets d´Or, som finns i tre varianter, är de mest betydelsefulla.
– Det är väsentligt att ha dessa som referenser när man talar om prestation. Om vi ska leva upp till ett av Riksidrottsförbundets krav att göra internationellt starka prestationer måste vi också veta vad vi ska sikta på, säger Rafael Jensen i Svenska Klätterförbundets alpina kommitté.
Skandinavien väntar fortfarande på ett pris i alpinismens ”hall of fame”. Norge fick dock ett särskilt omnämnande av juryn vid prisutdelningen av Piolets d´Or 2012.
Det var Ole Lied och Bjørn-Eivind Aartun som belönades för nyturen Venas Azules, på bland annat tunn is och med en kort A1-passage, uppför sydväggen av Torre Egger. Aartun omkom 2012 tillsammans med Stein-Ivar Gravdal vid ett nytursförsök på Kjerag.

Piolets d´Or

Den ursprungliga Piolets d´Or (gyllene isyxan) har sin bas i Chamonix/Courmayeur i Frankrike.
Det första priset delades ut 1992 till Andrej Štremfelj och Marko Prezelj för deras ihållande alpinstilsklättring på nytursvarianten av Kangchenjunga Syd 1991, som var något brantare än Pierre Beghins och Christophe Profits nytursvariant i alpin stil på K2 samma år.
Kriterierna som juryn grundar priset på är noggrant formulerade.
– I modern bergs- och höghöjdsklättring är stil och klätterteknisk marginal av större betydelse än att nå toppen. Piolets d’Or kastar ljus på de innovativa nyturerna som använder ett minimum av utrustning och bygger på erfarenhet, säger Rafael.
Piolets d´Or brukar varje år presentera en lista över de nominerade prestationerna. Förra årets lista bestod av ett 50-tal klättringar.

 Tommy Caldwell berättar om traversen vid Fitz Roy. Foto: http://www.pioletsdor.com
Tommy Caldwell berättar om traversen vid Fitz Roy. Foto: http://www.pioletsdor.com
Vinnare 2015 (se filmer längst ned) blev:
•    Ryssarna Alexander Gukov och Aleksey Lonchinskiy för förstabestigningen av sydvästväggen på Thamserku (6.618 m) i Nepal. Leden döptes till Shy Girl och har bland annat många M4/M5-partier och fyra A2-replängder.
•    Aleš Česen, Luka Lindič och Marko Prezelj, alla från Slovenien, för sin nytur på nordväggen på Hagshu (6.657 m) i Kishtwar i norra Indien.
•    Amerikanerna Tommy Caldwell och Alex Honnolds bestigning av den fem kilometer långa Fitz Traverse på Fitz Roy i Patagonien.

Mugs Stump Award

Priset utdelas till replag eller enskilda klättrare från Nordamerika och är uppkallat efter den kände alpinisten Terrance ”Mugs” Stump.
”Mugs” blev mest känd för sin nytur, tillsammans med Jim Logan, av Emperor Face på Mount Robson i Canadian Rockies, men stod också för en serie imponerande bestigningar i Alaska. Han dog 1992 efter att ha fallit ned i en glaciärspricka i Alaska.
– ”Mugs” Stump såg klättring som en hyllning till mod, renhet och enkelhet. Han sökte de slående och högtekniskt krävande objekten, helst nyturer, i några av de mest otillgängliga bergen av världen. De klättringar som får en utmärkelse delar Stumps ande, säger Rafael Jensen.

Piolets d’Or Asia

Delades ut för första gången i Seoul i Sydkorea i november 2006. Priset kan i likhet med den europeiska versionen ha flera mottagare och fångar upp många kvalificerade prestationer som missas av den amerikanska/europeiska klätterpressen.
2006 års pris gick till de kazakstanska klättrarna Dennis Urubko och Serguey Samoilov för deras nytur i snabb alpin stil på nordöstväggen av Manaslu (8.163 m), som de klättrade 4-9 maj 2006.

Piolets d’Or Russia

I den ryska versionen av Piolets d´Or utses endast en vinnare. Priset, som delades ut första gången 2007, är kontroversiellt och har kritiserats för att vara jävigt. Det finns nämligen ingen jury. De nominerade klättrarna röstar själva fram vinnaren genom att ge motkandidaterna röster.
– Det kan bli en taktisk röstgivning, säger Rafael Jensen.
Förra årets pris gick till Sergei Nilov, Dmitry Golovchenko och Dmitry Grigorjev för förstabestigningen av leden Devjaty Val på Sedoy Strazh (5.481 m) i Tien Shan, som ligger mellan Kina och Kirgizistan.
https://youtu.be/iiMa6xvmaAY