BD återkallar produkter – slinga tejpades ihop

Foto: Black Diamond
Foto: Black Diamond
Black Diamond återkallar en stort antal karbiner och slingor på grund av flera allvarliga fel.
Det amerikanska företaget, baserat i Salt Lake City, uppmanar alla som köpt produkterna att lämna tillbaka dem. Återkallelsen gäller:

  • Två typer av slingor, 60 respektive 120 cm långa, som är märkta med tillverkningskod 2014 eller 2015
  • Karbiner som är märkta med tillverkningskoderna 4350 till 6018

Den mest häpnadsväckande säkerhetsbristen gäller slingorna. En försäljare kontaktade nyligen Black Diamond efter att ha upptäckt en slinga som hade tejpats ihop. Den hade således inte hållit för någon belastning alls.
– Vi stoppade omedelbart produktionen och leveranserna av  nylonslingorna och gick ut med återkallelsen, säger en talesman för Black Diamond till den brittiska nyhetssajten Grough.
Företaget har lämnat en förklaring till händelsen. Nylonslingan vävs av en underleverantör och kommer till Black Diamond på rullar, för att sedan kapas till önskade längder. Men på rullarna finns ibland inte bara en enda lång slinga utan flera, sammanbundna med tejp i skarvarna.
I värsta fall kan den tejpade skarven hamna på en färdig slinga, vilket alltså har skett. Black Diamond har nu varit i kontakt med materialtillverkaren och uppger att tejpade skarvar inte ska finnas på rullarna framöver, enligt Grough.
Karbinerna som återkallas har olika fel. På vissa karbiner med vajergrind är grinden inte korrekt fastsatt. Och på andra karbiner kan sprinten som håller fast grinden vara felaktigt gjord. På grund av felen riskerar grinden att lossna helt, enligt Black Diamond.
Vidare har vissa skruvkarbiner fått den gängade låsringen ditsatt upp och ned, vilket gör att grinden inte går att låsa.
Följ länkarna nedan för mer information om hur du hittar tillverkningskoderna, bedömer din utrustning och hur du gör för att lämna tillbaka den till Black Diamond.
Läs mer om karbiner här
Läs mer om slingor här