Många 8A av svenska bouldrare under hösten

T v: Jocke Berglund på Special Edition (8A) i Brione. T h: Felix Tyrén på Cunquistadors (8A+) i Chironico. Foto: Sam Ogawa
T v: Jocke Berglund på Special Edition (8A) i Brione. T h: Felix Tyrén på Conquistadors (8A+) i Chironico. Foto: Sam Ogawa
Några av Stockholms starkaste bouldrare har varit i Schweiz och tickat av mängder av problem i 8A-registret. Och i Sverige har Stefan Rasmussen gjort flera svåra nyturer kring Västervik.
Det var ett välrenommerat gäng klättrare som nyligen kom hem från Schweiz: Jocke Berglund, Felix Tyrén, Hannes Platon, Minna Almqvist, Fredrik Sydstrand, Sam Ogawa, Stefan Eklund, Stefan Pettersson och Danny Medina.
 Fredrik Sydstrand på Black Pearl (8A). Foto: Stefan Pettersson
Fredrik Sydstrand på Black Pearl (8A). Foto: Stefan Pettersson
– Det var en väldigt  bra resa. Jag tog två vilodagar på sjutton resdagar, så vi klättrade väldigt mycket. Man kan säga att det var en inspirationsresa för ledbyggare. Alla jobbar ju som ledbyggare på olika klätterhallar i Stockholm, berättarJocke Berglund.
Själv satte han bland annat La Brionesque (8A) och Salamander (8A+) i Brione samt La Pelle Direct (8A+) i Cresciano.
– Salamander tycker jag är hård. Det här var min tredje resa till Schweiz och jag har prövat den varje gång. Nu satt den. Men det bästa problemet på hela resan var en 6B, Black mirror i Brione. Det är en highball slab och en riktigt majestätisk linje, det finaste jag klättrat på jättelänge, säger Jocke Berglund.
Hannes Platon sände frenetiskt i Brione: Air on fire (8A), Limited Edition (8A), Entwash direct (8A), Fake Pamplemousse (8A) och Wie im Urlaub (8A). I Chironico redpointade han Conquistadors (8A+) och flashade Slimeline (7C+).
I filmklippet ovan sätter han Fake Pamplemousse och blir väldigt glad. Foto av Sam Ogawa.
Här är några andra sänd av svenskgänget i Brione:

  • Fredrik Sydstrand: Limited Edition (8A), Special Edition (8A), Black Pearl (8A)
  • Felix Tyrén: Limited Edition (8A), Wie im Urlaub (8A)
  • Sam Ogawa: Black Pearl (8A)
Benjamin Linné Ryn på Midnight Lightning (7B+) i Yosemite. Foto: Walker Kearney
Benjamin Linné Ryn på Midnight Lightning (7B+) i Yosemite. Foto: Walker Kearney
Benjamin och Jonathan Linné Ryn från Göteborg har varit i Yosemite och tagit sig an några riktiga boulderklassiker i Camp 4. Benjamin gjorde King Cobra, Bruce Lee och den berömda Midnight Lightning. Alla tre problemen är 7B+.
Tyvärr hade Jonathan inte samma flyt. På grund av en skada tvingades han (och brodern) avbryta resan  efter bara någon enstaka klätterdag.
– Vi skulle vara i USA i tre månader. Men Jonathan föll från en boulder i Camp 4 och slet sönder knät, berättar Benjamin.
Midnight Lightning gjordes 1978. Yosemitelegendarerna Ron Kauk och John Bachar hade kämpat med problemet i två månader då Ron knep förstabestigningen. Om man inte uppskattar en bökig mantling ska man välja något annat problem.
Stefan Rasmussen på Russian roulette (8A) vid Marstrand. Foto: Familjen Rasmussen
Stefan Rasmussen på Russian Roulette (8A) vid Marstrand. Foto: Familjen Rasmussen
Hemma i Sverige fortsätter Stefan Rasmussen oförtrutet att borsta fram nya, svåra linjer kring Västervik.  Ett par av de nya problemen ligger på ön Händelöp, längst ut vid kustbandet söder om staden.
– Det ligger vid en gammal fiskeby, området är jättevackert. Här finns massor av ganska nyupptäckt bouldering och det kommer att bli mer, säger Stefan.
Stefan Rasmussen på Birdman (8A+). Foto: Familjen Rasmussen
Stefan Rasmussen på Birdman (8A/8A+), Marstrand. Foto: Familjen Rasmussen
Under hösten har han repeterat Golden Path low (8A/8A+), gjord av britten Dom Bridgwood förra året, och även satt upp en egen variant som heter Oreo low (8A).
Marstrand har fått flera nya problem signerade Stefan Rasmussen. Bland annat Birdman (8A/8A+) och Russian Roulette (8A).
– Russian Roulette ligger på en nyfunnen sektor på Marstrand. Den har även en lägre start som ännu är oklättrad och som kan vara 8B. Nu finns det kanske 100 boulders på Marstrand, från 7A och uppåt. Klippkvaliteten är otrolig. Det skulle kunna gå att göra ytterligare 300 lättare boulders här.
Men den största kampen under hösten hade Stefan när han gjorde förstabestigningen av Animal in my head (8A+) i Fagerdalen.
– Det var en ”heartbreaking send”.  Jag hade kommit igenom kruxet på den rackaren vid två föregående besök, men ändå inte fått till det. Den har en känslig urtoppning och är inte heller världens lägsta problem, säger han.