Nya bravader utomhus av Rosén och Söderlund

Kajsa Rosén på Scottlinjen. Foto: Erik Massih
Kajsa Rosén på Scottlinjen. Foto: Erik Massih
Svenska klättertjejer fortsätter att vara framgångsrika utomhus.
Kajsa Rosén blev den förste att repetera I Scottlinjen på Dyviksudd. Och Matilda Söderlund har gjort ännu en 8a+ on-sight.
18-åriga Kajsa satte I Scottlinjen i söndags. Erik Massih höll i repbromsen.
Leden ligger på Dyviksudd utanför Stockholm och är omkring 8b+. Förstabestigaren Scott Mooney har inte velat sätta någon grad.
–Leden är fin och ganska annorlunda. Den är väldigt komplex och teknisk, allt måste sitta precist för att det ska kunna gå, berättar Kajsa.
Scott Mooney satte leden i slutet av maj efter att ha gjort mängder av försök. För Kajsa gick det lite snabbare, hon behövde omkring fem besök på klippan.
– När jag gjorde det sista presset insåg jag att det här var sista dagen på utomhussäsongen. Det duggregnade och började skymma och jag klättrade stelt. Det börjar bli kallt och dessutom ska jag tävla mycket de kommande veckorna.
Hon har varit sugen på I Scottlinjen länge.
– Under höstlovet kände jag att jag ville klättra något utmanande. I Scottlinjen verkade spännande, jag hade hört en del om leden. Jag tänkte att om Scott jobbade mycket på den så måste den vara stenhård, han är ju ganska stark, säger Kajsa.
Även Matilda Söderlund har visat framfötterna. Den 5 november gjorde hon Amboss (8a+) on-sight i Frankenjura.
Dicki Korb och Matilda Söderlund i Frankenjura.
Dicki Korb och Matilda Söderlund i Frankenjura.
– Jag var i Tyskland i tre dagar och träffade min coach Dicki Korb, som hjälper mig med träningen. Så det var ett kort och intensivt besök med ett pass inomhus och två utomhus, berättar Matilda.
– Jag skulle köra en annan led, men den var blöt. Dicki rekommenderade Amboss i stället. Och så klarade jag den. Jag hade ingen plan, det var bara att gå på känsla.
Ett par av dagarna fick de sällskap av den kände klättraren Alexander Megos, som också tränas av Dicki Korb.
– Det var jätteinspirerande. Att se Alex förmåga att klättra och hur otroligt stark han är, bara det ger motivation. Det är coolt att se, säger Matilda.
Det är inte bara starka kvinnor som stått för bra prestationer inom svensk sportklättring på sistone. Said Belhaj har gjort den berömda leden Just do it (8c+) på Smith Rock i den amerikanska delstaten Oregon.
Just do it går mitt på den mäktiga pinnakeln Monkey Face Tower, är ett 40 meter långt pumpmonster och var USA:s första 8c+ vid förstabestigningen 1992.
Fotografen och klättraren Daniel Olausson reser tillsammans med Said och berättar på bloggen Bouldersgate:
– Jag beundrar Saids driv och motivation. Under vår tid här i Smith har han klättrat så många leder. Oavsett svårighetsgraden går han fram till någon led han tycker verkar tilltalande och gör den, för det mesta efter ett par försök. Han jagar inga grader alls.