Film: Alex Megos möter mörkret på Svarttjärn

Foto: Alexander Rydén
Foto: Alexander Rydén
Den tyske stjärnklättraren Alex Megos rev i lördags av Gränslandet (8c) och några 8b på Svarttjärn. Att vintermörkret sänkte sig över klippan var inget problem.
– Supercool klippa! Synd bara att den är så låg, säger han.
Det blev en sen start på klätterdagen för Alex Megos, hans svenska flickvän Daniela Ebler och Alexander Rydén  i lördags. De kom till Svarttjärn på Ingarö utanför Stockholm bara några timmar före skymningen.
– Börja ni att klättra medan jag hänger upp quickdraws, sade Megos till de andra två.
Medan Daniela och Alexander klättrade drog sig Alex upp i bultarna på några leder och satte upp quickdraws. Han hade inget rep, men campuserade i bultarna med hjälp av sina quickdraws, klippte in dem i selen efterhand för att inte falla i backen, och sträckte sig till nästa bult. Sedan tog han sig ned igen via bultarna. Utan att röra greppen.
Därefter avverkade han några av Stockholms hårdaste leder i rask takt. Kristallbandet (8b) gick ned on-sight och Gränslandet (8c) på andra försöket, trots att det började skymma rejält.
Alexander Rydén, som arbetar som fotograf med inriktning på äventyrssporter, hade inte planerat att ta några bilder utan var på Svarttjärn för att klättra. Men när Megos gick loss på den kraftigt branta bergväggen kunde han inte låta bli att filma med telefonen.
Mörkret sänkte sig snabbt. Alex plockade fram pannlampan och fortsatte sända. Det blev en on-sight av Kraft (8b), sedan gjorde han Powertrip (8b) på andra försöket i fullständigt beckmörker.
– Klippan är supercool! Jag har aldrig sett sådan struktur på berget någon annanstans. Det ser delvis nästan ut som basalt. Synd bara att klippan är så låg. Gränslandet är kanske inte den bästa leden på klippan, men det är den hårdaste så jag var sugen på att testa den. Den har bara fem hårda moves från marken och vid den tredje bulten är det i princip över, säger Alex Megos.
https://youtu.be/ozfBdtnFDIk