Ry Morrison sätter 8c och Kajsa Rosén 8b+

Ry Morrison Romero på King of fucking everything (8c). Foto: Alexander Rydén, www.alexanderryden.se
Ry Morrison Romero på King of fucking everything (8c). Foto: Alexander Rydén, www.alexanderryden.se
Det har sänts hårda leder på Örnberget söder om Stockholm den senaste veckan. Ry Morrison Romero har gjort den andra repetitionen av King of fucking everything (8c) och Kajsa Rosén har satt Breaking into heaven (8b+).

King of fucking everything var länge ett projekt. Alexander Megos gjorde förstabestigningen 2013 och leden repeterades därefter av Said Belhaj.
Ry Morrison Romero, 35, är lite tveksam över om hans redpoint kan anses godkänd.
– På slutet, när det svåraste partiet är över, kan man gå till vänster, rakt upp eller till höger. Jag tror att Megos gick rakt upp. Alla varianter är likadana styrkemässigt, men att gå rakt upp innebär lite större risk eftersom de två moven är lite längre, säger han.
Rys plan var att gå samma väg. Men när han kom till slutet valde han att inte chansa.
– Jag blev så spänd eftersom jag klarat allt det hårda, så jag gick åt vänster. Det var ett sekundsnabbt beslut. Jag var väldigt glad när jag klippte ankaret, men det var också lite antiklimax.
–Jag har jättesvårt att säga graden. Jag har ju gjort några 8b, men ingen 8b+. King of fucking everything är i alla fall den svåraste led jag gjort. Jag tränade på systemvägg i två veckor enbart för att få power att göra leden.
–Jag tror också att den passade mig väldigt bra. Den är kraftigt överhängande, dynamisk med långa flytt och har inte alltför små grepp. Som att klättra på en campusbräda inomhus.
Kajsa Rosén på Breaking into heaven (8b+). Foto: Stefan Ösund
Kajsa Rosén på Breaking into heaven (8b+). Foto: Stefan Ösund
Ry Morrison Romero kommer från Costa Rica och har klättrat i 17 år. Han flyttade till Sverige 2007 och jobbar som arkitekt. Snart ska han börja arbeta på Walltopia med att rita klätterväggar och -hallar.
Kajsa Rosén, 18, satte också sin svåraste led hittills när hon i söndags redpointade Breaking into heaven (8b+). Det är en ihop- länkning av två leder, sattes upp av Scott Mooney för några år sedan och graderades då 8b. Men andra som prövat tycker den håller 8b+.
Johan Luhr, som för övrigt är nära att sända Breaking into heaven, har bultat ett par nya instegsvarianter på Örnberget. Den svåraste är 8a+ och heter Burn motherfucker burn (valfritt utsteg i Utan tvekan eller Siddharta).
På Flaten utanför Stockholm har det också tickats leder i den övre registret. Samuel Wingårdh har gjort Mickes 30-årsfest (8a+), Peter Renlund har gjort Cannon (8a+) och Erik Lundqvist har satt Mannen från U.N.C.L.E (8a+).
Jonas Wiklund, Umeklättraren som flyttat till Frankrike, satte i slutet av juli La Shabani (8a+) i Pimaï.