Kim och Klätterlabbet hjälper flyktingarna i Europa

Kim Lindqvister paketerar bortskänkta kläder på Klätterlabbet i Göteborg.
Kim Lindqvister paketerar bortskänkta kläder på Klätterlabbet i Göteborg.
Klättraren Kim Lindqwister ville ge sitt bidrag för att hjälpa flyktingarna i Europa. Nu samlar hon in begagnade kläder. Klätterlabbet i Göteborg låter henne använda en del av hallen som lagerlokal.
När Bergsport.se når Kim står hon på Klätterlabbet och sorterar kläder i säckar.
– I går fyllde jag en Ford kombi med kläder och åkte till ”Vi gör vad vi kan”-initiativet, som finns här i Göteborg. Kläderna ska vakuumförpackas och transporteras till ön Lesbos i Grekland, där finns 15.000 flyktingar just nu. De har ingenting och vi har ett överflöd. I dag har jag varit på Stadsmissionen och ska ta en sväng förbi Röda Korset, berättar hon.
Kim Lindqwister har tidigare arbetat på Klätterlabbet och är en av skribenterna bakom bloggen Climbingpics.
Härom dagen fick hon nog av att höra alla hemska rapporter om flyktingkatastrofen i medierna och bestämde sig för att agera.
– För tillfället är jag arbetslös eftersom jag väntar på att börja mitt nya jobb. Så jag tänkte ”jag har tid och jag har en bil”. Det började med att jag skrev ett inlägg på Facebook. Jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort. Jag har fått ett fantastiskt gensvar!
Ricardo Morales, platschef på Klätterlabbet, hade gått i flera dagar och haft samma tankegångar.
– Jag hade sett en bild på tre-fyra döda barn som låg uppspolade på en strand. Jag har en dotter på fyra år och som förälder förstår man hur det måste kännas att förlora ett barn. En morgon vaknade jag och var bara tvungen att göra något. Jag har ju tillgång till en lokal och det är mycket folk som passerar Labbet varje dag, berättar han.
När Ricardo såg Kims inlägg erbjöd han sin hjälp direkt. Så nu har Klätterlabbet blivit en central för klädinsamlingen.
– Klättrare har ett stort hjärta inför sina medmänniskor och inför miljön, så det känns väldigt naturligt, säger han.
Kim jobbar för fullt med att samla in kläder, skor, filtar, sovsäckar och andra förnödenheter.
– De flesta grejerna har jag åkt runt och hämtat, men det kommer även en del folk hit till Klätterlabbet och lämnar saker. Jag hoppas jag kan inspirera andra att också hjälpa till. Vi måste visa solidaritet med våra medmänniskor. Nästa gång är det vi som behöver hjälp, säger Kim.
Om du vill vara med och skänka kläder eller annat till flyktingarna i Europa, kontakta Ricardo via ricardo.morales@fysiken.nu.