Saku Korosuo håller föredrag på Häggstaträffen

Saku Korosuo klättrar Hatschi Bratschi Luftballon i Hohe Wand, Österrike. Foto: Andreas Renner
Saku Korosuo klättrar Hatschi Bratschi Luftballon i Hohe Wand, Österrike. Foto: Andreas Renner
Lördagen den 5 september är det dags för den årliga Häggstaträffen i Stockholm. Den erfarne big wall-, trad- och sportklättraren Saku Korosuo håller föredrag.
Träffen inleds klockan 12 vid det anrika berget Häggsta i södra Stockholm. Arrangör är Stockholms Klätterklubb. Förutom klättring bjuder klubben på grillad korv och slacklinetävling.
Klockan 19 blir det middag och föredrag av Saku Korosuo på Flottsbro värdshus. Att delta kostar 300 kr/person. Anmälan till middag/föredrag måste ske senast onsdagen den 2 september till info@klatterklubben.com.
Bergsport.se har i en tidigare artikel berättat när Saku Korosuo klättrade ensam i Yosemite i USA 2013. Bland annat gjorde han Zodiac på El Capitan på fem dagar. På lördag kommer han att berätta om Yosemiteresan och sin klättring i Patagonien.
– Det känns bra att komma till Stockholm! Jag kommer att åka tillbaka till Yosemite direkt efter föredraget så jag är väldigt peppad att prata om big wall-klättring, säger han.
Sportklättring i italienska Cadarese. Foto: Anu Korosuo
Sportklättring i italienska Cadarese. Foto: Anu Korosuo
Är du intresserad av att pröva Eliminator/ Sjötaket (8b), Stockholms hårdaste tradled?
– Jag är sugen på att testa, den ser ut som en sportled som man säkrar på kil. Enda problemet är att jag inte klättrar 8b, men det är alltid roligt att testa hårda leder.
Saku och hustrun Anu kommer från Finland, men bodde i flera år i Umeå. Numera bor de i Österrike. Båda klättrar såväl kilsäkrad multipitch som bultade leder i det övre gradregistret.
Saku Korosuos tick-list
Tidigare i år friklättrade Saku leden Hatschi Bratschi Luftballon i österrikiska Hohe Wand, en av de brantaste och svåraste långa lederna i området. Den är på sju replängder och den svåraste repan hade tidigare bara aidats innan Saku gjorde den. Han bedömer graden till 7b+.
– Hohe Wand är en superbra klippa, upp till 10 replängder. Jag räknade just ut att jag har klättrat där 27 gånger i år, säger Saku.
Information om Häggstaträffen 2015