Grandelius gör Dreadline – Jaruta sätter 8B

Erik Grandelius på den seriösa Dreadline (7c+) på Häller.
Erik Grandelius på den seriösa Dreadline (7c+) på Häller.
Erik Grandelius har gjort den tredje bestigningen av  den fruktade Dreadline (7c+, svensk grad 8+) på Häller i Bohuslän. Och Aleksej Jaruta har klättrat 8B-sittstarten till Huggsexa i Kjugekull.
Erik Grandelius från Malmö har spenderat de senaste helgerna i Bohuslän – med fokus på hårda tradturer. Förra helgen gjorde han Electric Avenue på Skälefjäll och i lördags satte han Crackoholic på Ulorna. Båda är 8a (svensk grad 9-).
I söndags lyckades han repetera Dreadline (7c+, sv grad 8+) på Häller. Leden sattes upp av Stefan Wulf 2007 och är ytterst sparsamt säkrad med potential för långa fall. I den nya Bohusföraren har leden markerats med R/X, vilket innebär risk för allvarlig skada.
– Jag topprepade den samma morgon och kunde inte göra kruxmovet. Konstigt nog kändes det enklare när jag ledde, berättar Erik.
Engelsmannen Pete Whittaker klättrade Dreadline förra året. Grandelius är sannolikt den tredje personen att sätta leden.
På tal om hårda bestigningar i Bohuslän har norskan Paula Voldner gjort Kristi brud (7c+, sv grad 8+) på Hallinden, rapporterar Drammensgranitt. Och i våras satte Andreas Klarström och norrmannen Martin Skaar Olslund den R/X-markerade Masculine (7c, sv grad 8/8+) på Häller.
Den unge bouldraren Aleksej Jaruta från Romelanda utanför Kungälv trotsade sommartemperaturen i juni och åkte till Kjugekull. Där avverkade han Huggsexa ss (8B), se filmen nedan.

Tidigare i år flashade Jaruta leden Pirayaklubben (8b) på Hylteberget utanför Göteborg. Därefter klättrade han den solo.
Bland andra prestationer kan nämnas att Scott Mooney har gjort Utopia (8b+) i Solvik och Hannes Puman har redpointat Fortuna (8b) i österrikiska Götterwandl.