Alex Megos flashar Små rosa moln (8b+)

Alexander Megos från Tyskland gör den första flashen av Små rosa moln (8b+). Foto: Oscar Krumlinde
Alexander Megos från Tyskland gör den första flashen av Små rosa moln (8b+). Foto: Oscar Krumlinde
Den världskände klättraren Alexander Megos gjorde rent hus på Flaten i Stockholm. Han satte bland annat Små rosa moln (8b+) flash och Helgonet (8b) on-sight.
Alexander Megos från Tyskland är på några dagars besök i Stockholm. Tillsammans med Kajsa Rosén, Daniela Ebler, Samuel Wingårdh, Oscar Krumlinde och Fredrik Serlachius styrde han på torsdagen mot Flaten för att pröva dess korta, överhängande leder.
Så här blev resultatet:

  • Små rosa moln (8b+) flash
  • Helgonet (8b) on-sight
  • Baretta (8a) on-sight
  • Closeau (8b) redpoint (andra försöket)
  • Bond (8a+) redpoint (andra försöket)

Små rosa moln fick sin förstabestigning av Peter Bosma 2002 och har sedan dess haft få bestigningar. Megos gjorde den första flashen av leden och kanske den första 8b+ flashen i Stockholm någonsin.

Alex Megos fick Helgonet (8b) att se lätt ut. Foto: Oscar Krumlinde
Alex Megos fick Helgonet (8b) att se lätt ut. Foto: Oscar Krumlinde
I en tidigare intervju för Bergsport.se berättar Alexander Megos varför han inte har ett offentligt scorecard, att man måste vara aggressiv i sin klättring för att prestera och att nervositet aldrig får honom att klättra sämre.
Flaten genomgick en totalrenovering under 2014. Alla leder borstades och bultades om, och flera nya leder tillkom. Projektet genomfördes med stöd av Riksidrottsförbundet, Skarpnäcks stadsdelsförvaltning, Solna Klätterklubb och Stockholms Klätterklubb.
Sedan dess har Flaten blivit en populär klätterdestination med ett brett spektrum av leder, från 3b till 8b+.
Fortfarande finns ett par hårda projekt, till exempel en numera ombultad linje som den starke bouldraren Stefan Pettersson jobbade på för länge sedan. Och nyligen bultade Henrik Bolander och Peter Bosma en ny led i registret 8b/8b+ som ännu är ogjord.