Krönika: Alla leder passar alla

kronika-malin-holmberg-bergsport”Den leden passar dig.”
Ett uttryck som jag hört sedan jag började klättra och som jag de första åren i klättervärlden kanske inte tänkte så mycket på. Och det är väl egentligen kanske inget att reflektera så mycket över, men jag kan inte låta bli att göra det i alla fall.
Tidigare tänkte jag att folk menade att leden passar mig för att jag kan klara att gå den utan att behöva jobba i evigheter på den. Men så har jag blivit allt mer skeptisk. För det första kan helt okända personer säga så till mig och det är ju lite märkligt. Vad vet de om mina klätterfärdigheter? För det andra så känns det som jag ofta får höra det och nästan oavsett vad det gäller för led eller boulder.
Jag kan bara minnas en gång i hela min klätterkarriär som jag fått höra det motsatta. Det var i Bohuslän och gällde en led på Galgeberget. En klättrare sade att han inte trodde jag skulle klara leden för den hade ett flytt som han precis nådde. Det fanns inga andra grepp att använda så det skulle bli svårt om man inte var lång.
Det var så gott att få höra att det blir en utmaning i stället för ”den leden passar dig”. Plötsligt kände jag inte pressen att jag borde klara leden lätt, för det är det jag tror folk menar när de säger så. Gott.
Det kan ju också tänkas att jag förstått begreppet fel, men det skulle förvåna mig. Jag har dock valt att tolka uttrycket på ett utvidgat sätt. En led kan passa en för att det betyder att de svåraste flytten sammanfaller med ens styrkor och man kan klara den snabbt. Det skulle också kunna tolkas så att ledens svåraste del är det man har som svagaste sida i klättring. Egentligen är det kanske en mer korrekt tolkning av uttrycket, för om man vill utvecklas som klättrare är ju de svagaste sidorna som man ska jobba med och då passar ju leden perfekt!
Genom att tänka så kan jag bättre förstå när folk säger ”den leden passar dig, Malin”. Antingen innehåller leden ens styrkor eller det man är sämst på och behöver träna på, vilket ju faktiskt betyder att alla leder passar till alla. Fantastiskt!
Samtidigt behöver det ju inte betyda att man tycker alla leder är fina och goa’ att klättra. Jag försöker testa alla typer av leder, med ett undantag. Och det är leder som jag upplever som farliga. Om jag blir rädd på grund av det finns en risk att skada sig så låter jag hellre den leden vara orörd. Då njuter jag inte av klättringen och det är det viktigaste för mig när jag rör mig på klippväggen. Och som tur är finns trygga leder i oändlighet att klättra och den tanken känns väldigt bra. En massa okänd klättring och nya platser finns kvar att uppleva!
Med dessa ord önskar jag er många fina klätterupplevelser under året.
 
malin-holmberg-bergsportMalin Holmberg
Kommer från Kiruna, har bott länge i Göteborg, men är numera bosatt i Sogndal i Norge.  På meritlistan finns 8b redpoint, 8a+ on-sight, ett NM-guld i lead och 8a redpoint på kil. Hade tidigare fullt fokus på klättring men varierar numera fritiden även med skidåkning, fjällturer och yoga.
 
Visa alla krönikor