Nya Bohusföraren har släppts

Ett uppslag ur den 360 sidor tjocka föraren. Bild: Hanna och Petter Restorp
Ett uppslag ur den 362 sidor tjocka föraren. Bild: Hanna och Petter Restorp
Den nya föraren över Bohuslän finns nu ute till försäljning. Guideboken skildrar över 1.450 leder på 100 klippor.
Författarna, Hanna och Petter Restorp, har arbetat med föraren i tre år.
– Det sista halvåret har vi arbetat intensivt och sista månaderna varje ledig, vaken timme, berättar Hanna.
Till Bohuslän vallfärdar svenska och utländska klättrare för att pröva klassiska sprickturer på perfekt granit. ”Få andra ställen kan erbjuda samma kvaliteter på ett så samlat geografiskt område”, skriver författarna.
Den förra föraren kom ut 2002, men har varit slutsåld ett tag, och nya leder har borstats upp sedan dess. Så behovet av en ny förare har varit stort.
De 100 klipporna som beskrivs i boken ligger från Gullmarsfjorden vid Lysekil i söder upp till den norska gränsen i norr. De flesta lederna är naturligt säkrade, men en hel del bultade sportturer och några deep water soloing-leder presenteras också. Vissa av tradturerna har förutom svårighetsgraden även fått en seriositetsgradering: R, R/X eller X.
Hanna och Petter Restorp flyttade för en tid sedan från Bohuslän och bor numera i franska Taninges, som ligger norr om Chamonix. Samma dag som den nytryckta föraren anlände till Sverige blev de föräldrar till ett par tvillingar.

– Fram emot slutet av arbetet med föraren så brottades vi med risken att vi skulle få två grabbar till världen allt för tidigt. Så vi fick en kraftig tidspress för att hinna färdigt, berättar Hanna.
Boken är i färg och inleds med en flera sidor lång historik, skriven av fotografen och klättraren Jonas Paulsson, som tidigare arbetade på Svenska Klätterförbundets kansli.