Matilda Söderlund #23 på världscupen i Chamonix

matilda-soderlund-world-cup-lead-chamonix-bergsportMatilda Söderlund tog sig till semifinal och slutade på 23:e plats vid världscuptävlingen i lead i Chamonix.
Tävlingen hölls i helgen och vanns av spanjoren Ramón Julian Puigblanque och slovenskan Mina Markovic.
Svenskarna hade det tufft i den hårda konkurrensen. Matilda Söderlund var  den enda svensk som tog sig vidare till semifinal. Hon klättrade lugnt och såg stabil ut, men halkade plötsligt med foten mot slutet av leden och stannade på #23.
Hannes Puman blev #41, Katrin Amann #55 och Fredrik Serlachius #82.
– Ingen av svenskarna låg på toppen av sin förmåga. Jag tror att alla är i rätt bra form. Det gäller bara att få ut det de har i kroppen i form av resultat, säger den svenske förbunds-kaptenen Reino Horak.

Matilda Söderlund med Mont Blanc i bakgrunden. Foto: Reino Horak
Matilda Söderlund med Mont Blanc i bakgrunden. Foto: Reino Horak
Han bedömer att lite mer tävlingsrutin vore bra på damsidan. Matilda Söderlund har inte tävlat regelbundet de senaste åren och för Katrin Amann var världscupen i Chamonix den första internationella tävlingen i år.
Hannes Puman hade lika gärna kunnat gå till semifinal, och kanske även till final, bedömer Reino Horak. Förra året vann Eskilstunaklättraren sin åldersklass i JVM i lead. Nu klättrade han riktigt bra på den första kvalleden, men klart sämre på den andra.
– Hannes gjorde ett tekniskt fel och dynade till ett grepp i stället för att ta det mer statiskt. Greppet var inte så bra som han trodde. Han fick pendel och gled av, trots att han inte ens var trött. Men Hannes har kapacitet och det känns skönt att ha fått det värdebeskedet, säger Reino Horak.
Resultaten från tävlingarna räknas även in i EM i lead. Matilda Söderlund placerade sig bäst med #19, om man räknar bort tävlande från utomeuropeiska länder.
Kompletta resultat, världscupen i lead (herrar)
Kompletta resultat, världscupen i lead (kvinnor)