Said Belhaj gör 8c+ och 8c i Frankrike

said-belhaj-i-frankrike-bergsport
Said på Le concept extension (8c+). Foto: Amanda Farfan
Said Belhaj har kämpat hårt i södra Frankrike de senaste veckorna. Resultatet är två 8c+ och en 8c.
Den 2 juni började Said med att riva av Hélix au pays des merveilles (8c+) i Pic Saint Loup, vilket Bergsport har uppmärksammat tidigare.
Nu har han även redpointat Le concept extension (8c+) i St-Léger och Sans paires et sans reproches (8c) i Mollans.
– Alla tre är fantastiska leder. Omkring samma grad, men helt olika stilar, rapporterar Said på Facebook.
Le concept extension är en 15 meter lång förlängning av Le concept (8b+), som med sina totalt 40 meter är en riktig testpiece för uthålligheten. Förstabestigningen gjordes av Guillaume Lebret i april förra året.
Sans paires et sans reproches skulle mycket väl kunna vara 8c+. Said Belhaj är den förste som repeterat leden sedan förstabestigningen av Seb Bouin förra året.
– Självklart tar det tid innan graden stabiliserats. Seb klättrar 9b och lade ned en massa dagar och försök. 8c+ är min åsikt, även om den inte är världens svåraste i sin  grad. För mig tog den minst lika lång tid och lika många försök som de andra lederna, säger Said Belhaj till Bergsport.se.
På Örnberget i Tullinge har det nästan varit kö på Breaking the law (8b) den senaste tiden. Nu har även den inflyttade costaricanen Ry Morrison Romero repeterat leden. Tidigare i år har han gjort Closeau (8b) på Flaten och Houdini Assis Left (8B) på Långholmen i Stockholm.

På Flaten i Stockholm har Fabian Förander och Fredrik Serlachius, båda födda 1998, sänt Mickes 30-årsfest (8a+). Vidare har Erik Massih gjort Helgonet (8b) på tredje försöket.
Erik har även klättrat Mannen från U.N.C.L.E. (8a+) och Slick (7c) och kan konstatera att lederna råkat byta plats med varandra i Stockholmsföraren. Mannen från U.N.C.L.E. (namnet är dessutom felstavat i föraren) är den vänstra av linjerna.

Eylem Tamburaci på insteget till Macedònia i Oliana.
Eylem Tamburaci på insteget till Macedònia i Oliana.
På västkusten har Viktor H Dahl och Axel Hultqvist gjort Back to business  (8a+/8b) i Hållsunga.
Eylem Tamburaci från Stockholm har varit tre månader i Spanien och redpointat tre 7c+: Akelarre i Rodellar, Macedònia i Oliana och Copito de Nieve i Coll de Nargó. Hon satte även ett gäng 7c och 7b+.
– Det är mina första 7c+ så det är jätteroligt. Jag var skadad i armen i ett år, men nu känner jag mig riktigt bra i kroppen och kan klättra hårt för första gången på länge, säger hon.
På bouldersidan har inte lika många hårda ticks rapporterats, mycket på grund av att vädret blivit varmare och friktionen sämre. Patrick Olander från Gävle har dock berikat hemtrakten med två nya 8A+. Först gjorde han Hellskotta i Oppala och några dagar senare Hollow SS i Bladmyran, se filmerna nedan.