Kajsa Rosén gör 8b redpoint igen

Foto: Stefan Ösund
Kajsa Rosén forcerar kruxet på Breaking the law (8b). Foto: Stefan Ösund
Kajsa Rosén, 18, gjorde i går sin tredje 8b: Breaking the law på Örnberget utanför Stockholm.
– Jag skulle göra ett sista försök och sedan åka hem. Då satte jag den, berättar hon.
Breaking the law börjar rejält brant, följt av ett krux, för att avslutas med ihållande och svagt överhängande klättring till ankaret.
– Jag jobbade en del på leden förra året, det här var första gången som jag prövade den i år.
– Greppen kändes mycket bättre. Jag kunde positionera mig mycket bättre på kruxmoven. Förra året kände jag mig mycket mer pumpad, säger Kajsa.
Utomhusformen är god. I våras gjorde hon Gaia (8b) på Kalymnos och förra året avverkades Racing in the street (8b) i Rue des Masques. Även om lederna har olika stilar tycker Kajsa att Breaking the law är lite svårare än de andra.
Just nu har hon inte några specifika projekt på lut. Det kanske blir ett premiärbesök i Svarttjärn och i sommar väntar Frankrike.
– Jag vill utmana mig själv och försöka klättra svårare leder, att klättra ute är väldigt kul. Sedan vill jag få bra resultat på tävlingar. Men speciellt, eller det jag tänker på just nu, vill jag kunna känna mig riktigt nöjd efter en tävling. Känna att jag har använt hela min kapacitet, säger Kajsa.
I helgen väntar junior-EM i lead i Edinburgh. För Kajsa, som förra året tog brons i junior-VM, finns det medaljchans om allt vill sig väl.
Hon fokuserar på leadtävlingar den här säsongen.
– Det är någon Europacuptävling kvar, sedan ska jag pröva några världscuper. Jag har inga krav på mig själv inför världscuptävlingarna, så det tycker jag ska bli kul.
Kajsa Rosén är inte ensam om att ha presterat bra ute på klipporna de senaste veckorna. Den 24 maj redpointade Kalle Olsson också Breaking the law.
Said Belhaj slutar aldrig att imponera. Den 2 juni kunde klätterveteranen lägga till ytterligare en 8c+ på CV:t genom att redpointa Hélix au pays des merveilles i sydfranska Pic Saint Loup. I filmklippet nedan klättrar Nina Caprez leden.