Scott Mooney gör ny hård led på Dyviksudd

Scott Mooney på sin nya led på Dyviksudd i Tyresö. Den börjar med en hård och teknisk travers, sedan klättrar man rakt upp och avverkar ytterligare en kruxpassage. Foto: Andreas Andersson
Scott Mooney, 39, har slagit till igen. På torsdagen gjorde han förstabestigningen av en av de hårdaste lederna i Stockholm. Graden är omkring 8b+.
Den nya leden ligger på Lord Hård-väggen vid Dyviksudd i Tyresö. Den är bultad, cirka 25 meter lång, svagt överhängande och börjar med en travers för att sedan gå rakt upp längs en rundad arête.
– Jag såg linjen för över tre år sedan och har tänkt att göra den länge, men det har inte blivit av. Den är en av de snyggaste, hårda linjerna i Stockholm, säger han.
Bergsport.se når Scott ett par timmar efter förstabestigningen. Då är han på väg till Örnberget för att klättra lite mer.
– Den ska kanske heta I Scottlinjen, vilket var Erik Massihs förslag. Erik säkrade mig när jag satte den.
Scotts meritlista utomhus är imponerande. Han och Said Belhaj, och möjligtvis nytursmaskinen Johan Luhr, är antagligen de klättrare som har satt flest leder i registret 8a och uppåt på svensk mark. Ofta gör Scott lederna på andra försöket.
Scott Mooney. Foto: Andreas Andersson
Men I Scottlinjen tog längre tid. Sedan han rensade projektet i mars har han åkt till Lord Hård-väggen omkring två gånger i veckan.
– Mot slutet blev jag helt besatt, men samtidigt hade jag motstridiga känslor. För om jag skulle sätta den, vad skulle jag göra då? Jag har gjort i princip alla hårda leder i Stockholm.
Så hur känns det nu?
– F***ing super good! För två veckor sedan föll jag på det sista greppet på det sista hårda partiet. Planen var att sända leden nu i veckan. Jag ville göra den innan det blev för varmt.
Scott Mooney har svårt att bedöma svårighetsgraden, men klättrare som säkrat honom under redpointfasen gissar på 8b+.
– Jag vet inte, den är inte lättare än 8b. Den är hårdare än… Nej, jag vet inte. Å ena sidan tog det lång tid för mig att sätta den, men å andra sidan har det tagit längre tid för mig att göra lättare leder.

Stockholms svåraste leder

Gränslandet (8c), Svarttjärn
King of fucking everything (8c), Örnberget
No man´s land (8c), Svarttjärn
Små rosa moln (8b+), Flaten
Breaking into heaven (8b+), Örnberget
Rhythm n´stealth (8b/8b+), Svarttjärn
Breaking the back (8b), Örnberget
Breaking the back light (8b), Örnberget
Breaking the law (8b), Örnberget
Eliminator/Sjötaket (8b trad), Häggsta
Flumeride (8b), Svarttjärn
Helgonet (8b), Flaten
Kraft (8b), Svarttjärn
Kristallbandet (8b), Svarttjärn
McCloud (8b), Flaten
Powertrip (8b), Svarttjärn
Vive la France (8b), Östnora
Blackfire (8a+/8b), Hemliga klippan
Bloodfeast (8a+/8b), Svarttjärn
Closeau (8a+/8b), Flaten
Le Tricolore (8a+/8b), Östnora
Oldfinger (8a+/8b), Träskberget
Undercling lover (8a+/8b), Hemliga klippan