Vårens hårdaste ticks: 8a flash och 8B redpoint

Kajsa Rosén gör flashen av Mr Magister (8a). Foto: Stefan Ösund
Kajsa Rosén gör flashen av Mr Magister (8a). Foto: Stefan Ösund
Closeau (8b) får tre repetitioner på samma dag, Kajsa Rosén flashar 8a och Benjamin Linné Ryn trotsar klassiska highballs i England.
Under våren har svenska klättrare sänt ett flertal hårda leder och boulders.
Ticklistorna hos några av de duktigaste klättrarna i landet visar att utomhus-säsongen har dragit igång för fullt.
Kajsa Rosén, landslagskvinna och förra årets JVM-trea i lead, flashade i torsdags klassikern Mr Magister (8a) på Död- skalleberget i Tyresö. Leden är crimpig, extremt sekvensartad och innehåller en dyno, som Kajsa gjorde statiskt.
Axel Hultqvist satte på fredagen Gumminacken (8b) i Utby på fjärde försöket för dagen, efter att ha känt på leden för flera år sedan.
Benjamin Linné Ryn från Göteborg befinner sig i Peak District och fyller meritlistan med klassiska, brittiska leder/boulders, flera med hög skräckpotential.
”Tumle” har bland annat repeterat Ben Moons Voyager (8B), Samson (8A), Careless Torque (8A), Brad Pit (7C+) och Johnny Dawes höga sva The Angel´s Share (7C+). På ett par veckor har han avverkat vad som är många klättrares livsprojekt.
Den 18 april var rena rekorddagen på Flaten i Stockholm. Fabian Förander (född 1998) lyckades flasha Baretta (8a) och upprepade därmed Fredrik Serlachius bedrift från förra året. Och samma dag sände Kalle Olsson, Peter Renlund och Ry Morrison leden Closeau (8b). Ett par av herrarna tycker dock graden 8a+ kan räcka.
Scott Mooney är i farten igen och klättrar 8a/8a+ på löpande band, efter att i januari ha satt La Trencatranques (8b) i spanska Margalef på andra försöket.
Hannes Platon har skickat ett antal 8A+ och bland annat gjort FA på Billybob Thornton (8A+) i Focksta, se filmen nedan.
– Det är en sittstart till ett befintligt problem och skulle kunna vara 8B. Den har ett sjukt specifikt och konstigt krux, så det var väldigt svårgraderat. För mig var det riktigt hårt, säger Hannes.

Låt oss inte heller förglömma vad Bergsport.se har skrivit om tidigare: klättermaskinen Said Belhaj, som satte Joe-Cita (9a) i Oliana och Matilda Söderlund som gjorde El mon de Sofia (8b+) i Siurana.
Har ni läsare fler exempel på beaktansvärda, svenska prestationer – trad, sport, boulder eller alpint/bigwall – mejla redaktören.