Insamlingskväll för de drabbade i Nepal

Svensken Robin Trygg befann sig i baslägret på Cho Oyo när jordbävningen skedde.
Svensken Robin Trygg befann sig i baslägret på Cho Oyo när jordbävningen skedde. Han klarade sig helskinnad från lavinerna.  Foto: Robin Trygg
Hjälp till att samla pengar till katastrofens Nepal. I morgon hålls en insamlingskväll i Stockholm. De kända alpinisterna Fredrik Sträng, Renata Chlumska och Lars Cronlund deltar.
Jordbävningen i Nepal den 25 april har skördat tusentals dödsoffer. På Mount Everest dog ett flertal klättrare när laviner utlöstes. Se filmen nedan, tagen av den tyske alpinisten Jost Kobusch vid Everests basläger.
Insamlingskvällen inleds på torsdag kl 19.00 på City Conference Center på Barnhusgatan 12-14 i Stockholm. Biljetterna kostar 200 kr, mer information finns på Tickster. Alla intäkter går oavkortat till Röda Korsets arbete i Nepal.

– Jag kallar Nepal för mitt andra hem och det är min moraliska plikt att ge tillbaka. Jag gör det av kärlek till det nepalesiska folket och för att jag vill leva efter principen som Dalai Lama förespråkar: ”Meningen med livet är att bidra till andra människors lycka”, säger Fredrik Sträng, som är initiativtagare till projektet.
Publiken kommer att få lyssna till föredrag av bland andra Fredrik Sträng, Renata Chlumska, Lars Cronlund, artisten Martin Stenmarck och Tommy Gustavsson, grundare av hållbarhetsprojektet Saving Mount Everest.
Det blir även liverapporter från området, exempelvis med svenske alpinisten Robin Trygg, som just nu befinner sig i Tibet. Robin var vid baslägret till Cho Oyu, på 5.600 meters höjd, när jordbävningen slog till, men klarade sig utan skador.
Han har nu tvingats avbryta sin expedition, som gick ut på att bestiga både Cho Oyu och Mount Everest. Myndigheterna i Nepal har tills vidare förbjudit all klättring på 8.000 meters-bergen.

Alpinisten och äventyraren Fredrik Sträng är initiativtagare till insamlingskvällen för jordbävningsoffren i Nepal. Det mest akuta är att hjälpa de isolerade bergsbyarna, framhåller han. Foto: Fredrik Schlyter www.schlyter.com
Alpinisten och äventyraren Fredrik Sträng är initiativtagare till insamlingskvällen för jordbävningsoffren i Nepal. Det mest akuta är att hjälpa de isolerade bergsbyarna, framhåller han. Foto: Fredrik Schlyter www.schlyter.com
En fråga som många alpinister ställer sig är hur jordbävningen kommer att påverka klättringen framöver.
– Det kan tyckas vara irrelevant just nu, i detta akuta läge, men det är det inte. Serviceyrken står för 18 procent av Nepals BNP och tittar man långsiktigt är Nepal beroende av intäkterna från turismen, säger Fredrik Sträng.
Svenska Klätterförbundet hjälper till genom att publicera en gratis banner för Röda Korset på Bergsport.se.
En annan organisation som arbetar för att hjälpa jordbävningsoffren är We Care. Vanligtvis samlar We Care in  pengar till ett flickhem i Katmandu, men har nu utvidgat verksamheten tillfälligt. Alla pengar går direkt till hjälparbetare på plats i Nepal.
Ge ett bidrag till We Care på bankgiro 539-9944 eller swish 1230474395. Markera donationen ”Jordbävning”.