Said Belhaj gör Joe-Cita (9a) i Spanien

Foto: Mateusz Haladaj
Said Belhaj på Joe-Cita (9a). Foto: Mateusz Haladaj
Said Belhaj har klättrat ännu en 9a. Den 50 meter långa Joe-Cita i spanska Oliana.
– Leden är helt perfekt, som det mesta i Oliana. En vacker linje, lång, hård och mycket varierad, säger han.
Tidigare i våras, efter en tre månader lång träningsperiod, åkte den svenske elitklättraren Said Belhaj till Spanien tillsammans med några kompisar och två filmmakare.
– Längs vägen och på plats i Spanien har vi filmat klättring, musik och så vidare, till en roadmovie som vi valt att kalla för ”Follow the red dots”. Huvudmålet med min träning samt filmens klimax är att försöka klättra leden Papichulo (9a+) i Oliana, berättar han.
Efter några veckors arbete med Papichulo behövde han göra något annat.
– Huden var helt kass och temperaturen började stiga. Det var dags att ta en paus. Förutom att klättra en del annat i omgivningen ville jag köra något annat i Oliana. Och då jag redan klättrat typ allt upp till 8c+ på klippan blev Joe-Cita det självklara valet.
Joe-Cita (9a) klättrades första gången av Adam Ondra 2012 och är en ihoplänkning av två leder. Man börjar i leden Joe Blau (8c+) och går sedan åt vänster in i Marroncita Extension (8c+).
– En helt logisk linje och 50 meter av grymt bra klättring, tycker Said.
Det tog en vecka för honom att sätta Joe-Cita. Han har känt på leden några gånger tidigare, men bara sporadiskt.
– Nu är det dags att försöka ännu hårdare på Papichulo! Den är för mig mycket hård och kräver förutom maximal krimpstyrka och uthållighet även bra hud och förhållanden.