Stefan Andersson gör Närkes hårdaste tradtur

Stefan Andersson på väg mot att sätta Elsa (8a) för första gången.
Stefan Andersson på väg att sätta Elsa (8a) för första gången.
Klättringen i Närke har fått ett nytillskott. I söndags gjorde Stefan Andersson förstabestigningen av Elsa (8a) i Trolldalen utanför Garphyttan.
Leden är drygt 10 meter lång och har bara två säkringar, en liten kam och en kil.
– Jag klättrade med dubbelrep. Det är ganska långt mellan säkringarna och man vill inte åka i backen när man tar ut rep för att klippa den andra säkringen, säger 28-årige Stefan Andersson.
Stefan tränar  in kruxssekvenserna under en av alla topprepsförsök på Elsa (8a). Foto: Per Lindström
Stefan tränar in kruxsekvenserna på topprep. Foto: Per Lindström
Den nya 8a:n (svensk grad 9-) ligger på en liten klippa i Trolldalen som hittades för ett par år sedan av klättraren Ulrik Carlsson från Garphyttan. Berget ligger inte långt från klassiska Rosendal.
Stefan har nött på leden vid ett 20-tal besök, utspritt över två år. Först på topprep, sedan på lead.
– Jag klättrar nästan uteslutande bouldering, men något med den lilla leden gjorde mig besatt och den blev mitt huvudsakliga fokus. I höstas var jag retsamt nära att göra den.
– Leden är ganska friktionsberoende samtidigt som den torkar långsamt på våren. Det är svårt att hitta tillfällen då den är torr utan att det hunnit bli för varmt.
I helgen gjorde han till slut förstabestigningen, se filmen nedan.
– Allt stämde och de 15 flytten kändes lätta, som det ju så ofta gör när det väl sitter. Jag ser gärna att någon repeterar leden och jag bistår självklart med guidning och säkring , säger Stefan, som till vardags driver klättergymmet i Örebro.
https://vimeo.com/125412665