Ny förare över nordöstra Sverige

ny-forare-norra-kustlandet-bergsport-1Nu släpps föraren över klättring i Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland. Den täcker 16 områden för sport- och tradklättring samt 22 boulderområden.
Författarna, Jonas Wiklund och Magnus Eriksson Brändström från Umeå, har arbetat med föraren i tre år. Tillsammans har de klättrat över 80 % av lederna och problemen.

– Det känns förstås kul att se resultatet av arbetet, men än återstår ett hel del jobb. Lådorna med föraren anländer hamn denna vecka, sedan ska de fraktas med lastbil till Skellefteå för vidare distribution till butik och kund, säger Jonas Wiklund.

Föraren har 311 sidor, liggande A5-format och är tryckt i färg. Den innehåller 385 tradleder, 267 helbultade sportleder och 908 boulderproblem. Samtliga leder och problem beskrivs på både svenska och engelska.
ny-forare-norra-kustlandet-bergsport-2Bland bergen som finns med i föraren är Ringkallen, Blåberget, Dödlarsberget, Rösås och Offerhällan de mest kända destinationerna för tradklättring.
Sportklättringen representeras bland annat av Niemisel och Skorped. De mest kända boulderområdena är Skravelsjö, Mosjön, Kantaberg, Ängesbyn, med flera.
Områdena beskrivs inte bara i text, utan också med hjälp av 133 bilder och 56 skalenliga kartor. Alla områden, men även vissa stenar och väggar, har koordinater angivna med QR-koder så att läsaren kan hitta med hjälp av mobiltelefonen.
– Jag hoppas läsaren kan använda föraren för att enkelt kunna hitta till den bästa klättringen och att de blir inspirerade av det rikliga bildmaterialet, säger Jonas Wiklund.
ny-forare-norra-kustlandet-bergsport-3
ny-forare-norra-kustlandet-bergsport-4
ny-forare-norra-kustlandet-bergsport-5