Firningsankaret brast för Matilda Söderlund

Matilda Söderlund gör El mon de Sofia (8b+), ett par dagar efter incidenten i Margalef. Foto: Jensen Walker
Matilda Söderlund gör El mon de Sofia (8b+), ett par dagar efter incidenten i Margalef. Foto: Jensen Walker
Den ena hängaren i ankaret lossnade. Matilda Söderlund hängde plötsligt i en enda bult 35 meter ovanför marken, utan någon som säkrade henne.
– Det mest obehagliga jag varit med om i min klätterkarriär, säger hon.
Matilda Söderlund är medlem av klätterlandslaget och en av de bästa svenska klättrarna någonsin. Incidenten, som i värsta fall hade kunnat leda till en allvarlig olycka, inträffade i spanska Margalef onsdagen den 8 april.
Matilda jobbade på leden Aitzol (8b+/8c). Hon satte fast sig i kättingankaret med en ”cow-tail” respektive en quick-draw i de två bulthängarna, för att fira upp fotoutrustning åt en fotograf.  Den  som säkrade lade av.
– Jag hade satt fast mig i båda fästpunkterna i ankaret och började mata ned mitt rep. Säkraren var off belay, men jag hade inte knutit ur mig utan tänkte att jag skulle gör det sedan när jag matat ned tillräckligt mycket rep, berättar hon.
Plötsligt lossnade den ena hängaren. Förmodligen på grund av att muttern var dåligt åtdragen. Matilda blev hängande i endast  en bult.
– Tack och lov slutade allt väl, men det var väldigt läskigt.
Personen som säkrade kopplade in sig igen och Matilda blev nedfirad från den ensamma bulten i ankaret, men hon lämnade den sista quick-drawn på leden som back-up i fall även den andra bulten i ankaret skulle fallera.
Matilda Söderlund vill påminna om det viktiga i att alltid vara säkrad i minst två oberoende punkter i ett firningsankare. Om en punkt brister så finns det en back-up.
Efter händelsen åkte hon till det närliggande området Siurana för att återupprätta självförtroendet och komma in i klättringen igen, vilket inte är helt lätt när man haft en nära döden-upplevelse. Men Matilda lyckades väl och redpointade El mon de Sofia (8b+).
– En av de finaste 8b+ jag klättrat! Jag älskar Siurana, säger hon.