Alla bulthängare borttagna från Henriksdal

"Det är olyckligt att det blev som det blev. När vi gör jobb och rensar berg, då rensar vi allting", säger Dan Andersson på Gnesta Bergbyggare AB. Foto: Andreas Andersson
”Det är olyckligt att det blev som det blev. När vi gör jobb och rensar berg, då rensar vi allting”, säger Dan Andersson på Gnesta Bergbyggare AB. Foto: Andreas Andersson
Alla bulthängare och firningsankare på Henriksdalsklippan i Nacka har skruvats bort.
Det gjordes när kommunen lät ta bort lösa block för att skydda gångvägen nedanför berget.

På Henriksdalsklippan finns 19 leder, de flesta gjorda av Johan Luhr 1992. Nu går ingen av lederna att klättra.
– De här klättergrejerna försvann nog i samband med att vi ”skrotade” berget i höstas. Vi visste inte att det fanns klättring där. Vi har inte beställt någon borttagning av klätterleder, säger Nina Carlsson, landskapsingenjör på Nacka kommun.
Nedanför Henriksdalsklippan ligger en gångväg. Förra vintern ledde frostsprängningar till att stenblock föll ned. Risken fanns att intet ont anande flanörer kunde träffas av stenras.

”Berget är jättedåligt”

Kommunen anlitade företaget Sveab, som byggde en jordvall och göt en skyddande betongmur närmast gångvägen. Sveab anlitade i sin tur Gnesta Bergbyggare AB, som skulle inspektera berget och ta bort, alternativt säkra, lösa partier av berget.

Tre till fem meter långa bultar har borrats in i berget för att öka stabiliteten och förhindra ras. Foto: Andreas Andersson
Tre till fem meter långa bultar har borrats in i berget för att öka stabiliteten och förhindra ras. Foto: Andreas Andersson
– Vi har tagit ned berg som har suttit löst genom att spränga och bryta. Berget är jättedåligt. Vi hade kunnat hålla på i ett halvår till, men vi hade ju vår budget, säger Dan Andersson, arbetsledare på Gnesta Bergbyggare.
Företaget borrade även in tre till fem meter långa bultar, 2,5 centimeter i diameter, på ett flertal ställen i berget. Bultarna fungerar som armering.
– Vi hade en kranbil, men vi hade också en klätterfirma som underentreprenör. De hjälpte oss att rensa klippa i prången på väggen och borra hålen på toppen av klippan. Vi kunde inte komma åt med kranbilen där, säger Dan Andersson.

Muttrar ligger kvar på marken

Under arbetets gång togs hängarna från lederna bort. På marken nedanför Henriksdalsklippan syns spåren. Där ligger nu muttrar och brickor som har tappats eller slängts.
– När vi gör jobb och rensar berg, då rensar vi allting. Det ingår i entreprenaden. Killarna har nog bara gjort det de ska göra. Det är olyckligt att det blev som det blev. Men jag skulle inte rekommendera att klättra där. Vi föreslog att man skulle spränga berget, det är så murket. Men ni klättrare är ju våghalsiga.
Thomas Dahlgren, medlem i bultkommittén i Stockholm, vill återställa lederna.
– Det skulle kunna få stora konsekvenser för klättringen om det blir praxis för kommuner eller entreprenörer att stänga klippor som inte anses säkra för klättrare. Bultkommittén kommer att ta en dialog med kommunen och förhoppningen är att vi ska hitta en lösning. Vi vill att hängarna ska sättas tillbaka, säger han.
Är Henriksdalsklippan för lös att klättra på?
– Det är en bedömning som varje klättrare får göra, personligen tycker jag inte det. Berget är betydligt mindre löst än det ser ut. Jag anser att klippkvaliteten är bättre än till exempel Örnberget, säger Thomas Dahlgren.