Robin Trygg siktar på Cho Oyu och Everest

Robin Trygg laddar för nästa äventyr i Himalaya. Foto: Oskar Kihlborg
Robin Trygg laddar nu för nästa äventyr i Himalaya. Bilden togs på Mount Everest 2011. Foto: Oskar Kihlborg
Robin Trygg från Stockholm planerar att bestiga både Cho Oyu och Mount Everest under en och samma expedition.
– Jag är sjukt laddad. Jag har sett fram emot expeditionen i flera år, planerat och tränat och bara haft det här i sikte, säger han.
På lördag reser 28-åringen till Himalaya. Om allt går som planerat kommer han hem i början av juni.
– Ett av målen med den här expeditionen är att ha roligt, för jag älskar verkligen att vara ute i bergen. Ett annat är att se hur mycket min kropp klarar av, säger han.
Enligt Robin är det bara tre-fyra personer som tidigare har klättrat Cho Oyu och Mount Everest på samma expedition. En av dem är den kände alpinisten Simone Moro, som sagt till Robin ”det är det värsta jag någonsin gjort”.
– Det blir en riktig utmaning, både fysiskt och mentalt. Vanligtvis klättrar man ett 8.000-metersberg, sedan åker man hem. Nu ska jag göra två berg under lika lång tid. Mentalt kan  det att bli svårt att hålla lågan uppe och man går ned en hel del i vikt.

Har tidigare bestigit sydsidan på Everest

Robin Trygg har stått på toppen av 8.850 meter höga Mount Everest förut. 2011 blev han som 24-åring den yngste svensken att bestiga berget. Då klättrade han sydsidan, den här gången kommer han att utgå från Tibet och klättra nordsidan.
– Det ska roligt att kunna jämföra nord- och sydsidan på Everest och se vilken som är finast. Nordsidan är säkert lite kallare, men man slipper isfallet på sydsidan, som jag tyckte var jäkligt läskigt, säger Robin.
Men först ska Cho Oyu, som med 8.201 meter är världens sjätte högsta berg, avverkas.
– Jag tror att jag har en fördel av att klättra Cho Oyu först. Man kan acklimatisera sig och vara relativt ifred. Vanligtvis åker de flesta till Cho Oyu på hösten. Jag kommer att kunna hålla ett högre tempo och vara exponerad mindre tid på leden.

Klättrar eventuellt utan syrgas

Med på expeditionen är Chhiring Dorje Sherpa, som bland annat bestigit K2 utan syrgas.
– Vi försöker göra det här så minimalistiskt som möjligt. På Cho Oyu kommer jag och Chhiring endast att ha ett tvåmannatält med oss och vi lär skilja oss rätt kraftigt från de stora expeditionerna som har mässtält, kockar och bärare. Vi kommer att ha med syrgas, men känns det bra så provar jag att klättra utan, säger Robin Trygg.
Om Robin lyckas blir han den förste svensk att ha bestigit Mount Everest från både syd- och nordsidan, samt efter Göran Kropp den andre svensken någonsin att ha stått på Everest två gånger.
Totalt beräknas expeditionen ta 60-70 dagar och går att följa på Robins blogg.