Benjamin Linné Ryn flashar flera 8A/8A+

Benjamin Linné Ryn på Ambivalens (8B). Foto: Jonathan Linné Ryn
Benjamin Linné Ryn på Ambivalens (8B) i Tolered. Foto: Jonathan Linné Ryn
Göteborgsbouldraren Benjamin Linné Ryn har gjort en stark comeback denna vinter. Han har flashat tre 8A/8A+ och redpointat två 8B.
Förra året skadade ”Tumle” ett finger och klättrade ingenting under flera månader. Mot slutet av året började han träna igen och i december var han tillbaka till de höga graderna.
Först flashade han Alpenkraft på Tjörn, som förstabestigaren graderade 8B men som numera anses vara 8A. Sedan flashade han Geir Söderins problem Verkstadsägarjävel (8A+) i Nylöse, som han tycker är 8A eller 8A+.
I mellandagarna gick turen till Kjugekull. På en dag satte Benjamin Linné Ryn problemen Ferdinand ss (7C+) och lågstarten till Lithium (8A) samt flashade Duke of Alba ss (8A+), som han graderar till 8A.
Men de hårdaste problemen som han lyckats sätta i vinter är lågstarten till Livet är en fest (8B) och Ambivalens (8B), som går på samma block i Tolered i Göteborg.
– Båda är extremt fina problem, särskilt Livet är en fest. Det tog mig två sessions att göra vardera, säger Benjamin, som nu har tvingats ta en ny paus i klättringen på grund av inflammationer i axlarna.
Magnus Högström har också presterat bra i vinter. För ett par veckor sedan gjorde även han Alpenkraft, se vid 01:06 i filmen nedan, och beskriver den som en ”klockren 8A”.
– Det är ett coolt problem, men sjukt små grepp. Allt hänger på att man har en superbra häl, annars kan man inte hålla i greppen. Jag gjorde den på tredje försöket, säger Magnus.