200 deltog i årets Purple Open

Det var fullt med åskådare på Karbin när Purple Open-finalen hölls på lördagskvällen. Foto: Michael Skagvik
Det var fullt med åskådare på Karbin när Purple Open-finalen hölls på lördagskvällen. Foto: Michael Skagvik
Närmare 200 kvinnor, unga som vuxna, deltog i bouldertävlingen Purple Open i Stockholm på lördagen.  Kajsa Rosén vann finalen och försvarade sin seger från förra året.
Klätterhallen Karbin arrangerade tävlingen för andra året i rad, med anledning av den internationella kvinnodagen den 8 mars.
Arrangemanget började på förmiddagen. De nära 200 deltagarna gick på föreläsningar och workshops – och klättrade så klart. Sex personer gick vidare till final.
Juniorlandslagets Kajsa Rosén vann sedan hon toppat ut samtliga fyra finalproblem på första försöket. Tidigare landslagskvinnan Anja Hodann toppade ut de två första problemen, men var tyvärr tvungen att bryta tävlingen och bege sig hem. Insatsen räckte ändå till en andraplats, trots att hon bara klättrade halva finalen.
Jenny Bäckström tar zongreppet på det tredje finalproblemet och säkrar en fjärdeplats. Foto: Michael Skagvik.
Jenny Bäckström tar zongreppet på det tredje finalproblemet och säkrar en fjärdeplats. Foto: Michael Skagvik.
Resultat
1. Kajsa Rosén (topp 4 av 4 problem)
2. Anja Hodann (topp 2 av 4)
3. Sara Engquist (topp 1 av 4)
4. Jenny Bäckström
5. Linn Björ
6. Anna Ljung
Purple Open är en bouldertävling för kvinnor där även alla huvudfunktionärer och ledbyggare är kvinnor. Tävlingsledaren Stella Malmgren var nöjd efteråt:
– Det har varit en fantastisk stämning. Jag är så himla imponerad över alla starka tjejer som har klättrat. Allt har gått bra och det har varit sjukt roligt. Jag hoppas att alla har haft det kul, säger hon.
Föreläsare var Eva Lopez och Matilda Söderlund.  Den kända klättraren och träningsexperten Eva Lopez kommer från Toledo i hjärtat av Spanien, har redpointat 8c+ och doktorerat i metodik för fingerstyrka. Hon har även designat greppbrädorna Transgression och Progression.
22-åriga Matilda Söderlund är medlem i klätterlandslaget med leadklättring som specialitet och har också redpointat 8c+. Matilda var även domare i finalen.
Kajsa Rosén "dynar" upp för det sista finalproblemet. Foto: Michael Skagvik
Kajsa Rosén ”dynar” upp för det sista finalproblemet. Foto: Michael Skagvik
– Den här typen av arrangemang är otroligt nyttiga, det finns inget liknande i Spanien. Det är viktigt att kvinnor kan klättra, prata om klättringen med varandra, utbyta idéer, låta sig inspireras och förbättra sig själva, säger Eva Lopez.
Arrangemangets workshops handlade bland annat om tränings- och tekniktips och hur man bygger boulderproblem. Eva Lopez höll en workshop om träningsmetoder för kvinnliga klättrare.
– Kvinnor kan uppleva problem med att prestera när män är med. Vi är inte lika fysiskt starka som män och vi tror att vi inte kan prestera bra. Kvinnor tittar på när männen klättrar och tänker ”det här kan jag inte göra”. Men det är fel! Vi kan. Det handlar om att utveckla sin klättring och bli bättre, få mer självförtroende och njuta av klättringen, säger Eva Lopez.
Filmer och fler bilder finns på Karbins Facebook.