Krönika: Bland flockdjur och halvnakna egon

klattervagg-bergsportTestosteronet osar i luften. För den egna hälsans skull bör man ta så små andetag som möjligt. Hos kvinnor kan ett överskott utav det manliga hormonet orsaka både ökad kroppsbehåring och flertalet finnar. Män, å andra sidan, kan tappa hår, få förstorad prostata, drabbas utav minskad sexlust och så vidare.
Jag talar om en plats som folk vallfärdar till för sin chans att hävda sig. En plats där man kan visa vad man går för. Här får alla möjligheten att sticka ut ur mängden med sina egna, utvecklade färdigheter, må det så vara på andras bekostnad. Vägen till ära och berömmelse lämnar ingen plats för den veke.
Sprungen från mindre klättersamhällen, men nyinflyttad stockholmsbo; det här är min kortfattade, översiktliga betraktelse av ett antal företeelser i klättergymmen i Stockholm.
Vissa av dem är flockdjur, andra individualister. De som tillhör första nämnda kategorin hörs väl och syns mycket. Med klätterkroppens oproportionerligt tränade muskler kan flocken inomhusklättrare misstas för de inavlade snubbarna från ”Den sista färden”. Vill du komma åt och klättra ett boulderproblem? Har du otur så är just ditt problem ockuperat av flockdjuren och de kommer inte släppa fram något eller någon innan alla i gruppen hängt i slutgreppet… och det kan ta lång tid. Lyckas du ändå smita emellan så tystnar oftast flocken. De som bara några minuter tidigare stoiskt hejat på sina medklättrare slås tysta av häpnad över denna avvikande situation.
Är du av det kvinnliga könet? Extra roligt för dig! Med en svärm eftersläntrande, stirrande män hela träningspasset så kommer du kanske att känna dig uppskattad. Du slipper sannolikt att klättra ensam på ett enda problem tack vare följet av okända, hävdande grabbar. Klättrar du bland de lite högre graderna på gymmet och gillar skadeglädje? Då får du även njuta av alla de nybörjare med inställningen ”kan en tjej så kan jag”. Det blir oftast smått komiskt när de med uppblåsta bröstkorgar kliver fram till ditt problem och inte klarar att lyfta från backen.
Se upp, här kommer killarna med bar överkropp! Vältränade eller ej, det gör detsamma. Glada i hågen spatserar de runt halvnakna bland den större hopen människor i tron om att det uppskattas. Ojsan hoppsan, nu stötte snubben med bar överkropp och ovanligt produktiva svettkörtlar in i mig. Jag såg inte ut att vara svettig innan, men tack vare den trevlige mannen så har jag nu en stor, blöt fläck på t-shirten. Det här måste vara min lyckodag.
Det kan ta tid för människor att anpassa sig till nya sociala situationer. Att lära sig outtalade gymregler som innefattar vett och etikett är inte alltid så lätt, särskilt inte för nybörjare. Nybörjarna tillhör oftast kategorin flockdjur och samlas gärna kring enklare problem. Att lämna plats åt andra när man fallit från ett problem är för många en underförstådd regel. Nybörjarna kan ha svårt att förstå detta och står gärna och vilar en halv meter från väggen, helst i grupp. Nybörjare ställer gärna underliga frågor och fäller ofta obehagliga ”komplimanger” om veteranklättrares styrka.
I en lokal med många olikartade individer så är det relativt enkelt att möta likasinnade själar. Är du en utav dem som får träningsvärk i ansiktet när du ler för att de muskler som används vid själva leendet nästan aldrig använts? På gymmet samlas de sura och allvarliga. Är du en utav dem som fick skrattrynkor runt mun och ögon redan i tonåren? På gymmet samlas de glada och lättsamma. Är du en utav dem som gillar att ”fistbumpa” dina knogar blodiga. På klättergymmet fistbumpas det mer än på amerikanska college.
Nu står utomhussäsongen på glänt. Inomhusträningen har resulterat i en längtan efter sol, skog och riktig sten. Det skulle förvåna mig in absurdum om inte vartenda väntande projekt åkte ner utan nämnvärd ansträngning tack vare uppdämd abstinens. Om fallet ej blir som sådant så kan jag ju alltid ta mina nyförvärvade, gymrelaterade kunskaper och göra något annat; möjligtvis ta mig in till Stockholm centrum, slita av mig t-shirten, sprätta runt som en högbröstad tupp efter kjoltyg och fistbumpa folk i ren glädjeyra.
 
sammy-dahlman-bergsportSammy Dahlman
29-årig, hårt bouldrande smålänning och nybliven student som nu bor i Stockholm. Har klättrat sedan millennieskiftet och tillbringar helst sin tid kravlandes under flyttblock. Driver klätterbloggen Bring on the boulders.