Experiment i Thailand ska avslöja bultars livslängd

Ett av bultklustren som ingår i experimentet. Bilden är tagen vid klippan Chong Phli. Foto: Andreas Andersson
Ett av bultklustren som ingår i experimentet. Bilden är tagen vid klippan Chong Phli. Foto: Andreas Andersson
500 bultar av olika typer har placerats på flera berg i Thailand för att utröna hur snabbt de rostar.
– Det är ett långsiktigt test som vi gör ihop med den internationella alpinistunionen UIAA, säger Martin Roberts från Titan Climbing.
Att även rostfria bultar rostar är ett välkänt faktum. Inte minst i Thailand, där extremt aggressiv korrosion har gjort att man numera använder bultar av titan i stället.
UIAA och det brittiska företaget Titan Climbing borrade i januari 2014 in 500 bultar i kluster, på 45 ställen på Railayhalvön och vid Chong Phli utanför staden Ao Nang.
Martin Roberts, som driver företaget Titan Climbing.
Martin Roberts.
– Bultarna har satts i miljöer och på klippor som motsvarar platser där befintliga leder finns och där rostfria bultar har visat sig fallera häpnadsväckande snabbt. Vissa leder i området har blivit ombultade med rostfritt fem gånger på 25 år, till exempel Greed (8c) på Ton Sai, berättar Martin Roberts.
Bultarna i experimentet består av fem metalltyper: titan samt olika legeringar av rostfritt. Till limbultarna har Martin Roberts dessutom använt fyra olika typer av lim.
– Klustren sitter i hård, normal respektive mjuk klippa samt i olika vinklar, från sva till överhängande. På några ställen rinner det vatten från klippan och det finns vegetation ovanför. Några bultar har placerats på svaväggar som är exponerade för regn.
På varje plats har han samlat in en mängd tekniska data: GPS-koordinater, mängden solljus, fuktigheten i borrdammet, vridmoment när bultarna har satts dit, med mera.
Foto: Andreas Andersson
Foto: Andreas Andersson
Nu återstår att se hur länge bultarna håller. Testet utvärderas löpande.
– Vi vill försöka sätta en standard på minst 50 års förväntad livslängd för en bult i en specifik miljö. Troligen kommer vi att göra en uppdelning i fyra olika miljöklasser. Från inomhusbruk, utan några särskilda korrosionskrav, till titan i den högsta klassen.
– Vår tanke är att en person som köper bultar ska ha en god uppfattning om vilket bultmaterial som är lämpligt att använda för att uppnå en livslängd på minst 50 år för den aktuella miljön, säger  Martin Roberts.
De olika bultar som analyseras är:

   • Limbult av titan (”Eterna” från Titan Climbing)
   • Limbult, stålklass AISI 304
   • Limbult, stålklass duplex 2205
   • Expanderbult, stålklass AISI 304
   • Expanderbult, stålklass AISI 316
   • Expanderbult, stålklass 254SMO (EN 1.4529)

Titan Climbing säljer bland annat bultar till den ideella organisationen The Thaitanium Project, som tar bort rostiga bultar och ersätter dem med nya på leder i södra Thailand.